Elemzések Kiszámíthatatlanul hullámzik az olaj ára

Kiszámíthatatlanul hullámzik az olaj ára

autopro.hu | 2015.04.07 12:52

Kiszámíthatatlanul hullámzik az olaj ára

A járműipar szinte valamennyi szereplőjét érinti a nyersolaj árának jövőbeni változása, amely az orosz és amerikai gazdaságra is érezhető hatást gyakorol. Lássuk, min múlik, hogy olcsóbb, vagy drágább lesz-e az olaj!

Hirdetés

E sorok írásakor a keleti (orosz) domináns nyersolajfajta, a Brent hordónkénti ára 58,12 dollár, a nyugati (amerikai) West Texas Intermediate, avagy WTI ugyanezen mutatója 52,14 értéken áll. Volt már mindkét szám jóval alacsonyabb is idén (47, illetve 44 körül érték el az árak az alsó küszöböt), holott egy éve még 100 dollár fölött jegyezték mindkét olajfajta hordónkénti árát. A zuhanás okairól ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Ilyen aktívan mozgott az elmúlt egy hónapban a két fontos nyersolajfajta világpiaci ára (olajar.hu)

Ha csupán a grafikonok adataiból indulnánk ki, azt feltételezhetnénk, hogy visszafordult az áresési folyamat. Több tényező is utal rá, hogy akár ismét jelentősen drágulhat a nyersolaj ára, ám szerintünk nem ez a reális forgatókönyv.

Egy évre visszatekintve sokkal konzekvensebb az összkép (olajar.hu)

Az olajár viszonylagos drágulását ugyanis a kedvező amerikai gazdasági környezet pozitív mutatói és az orosz gazdasággal szembeni bizalomvesztés csökkenése indokolhatja, ám ezek oda-vissza hatnak az olaj árát illetően. Vagyis amennyiben csökkenni kezdene az olaj ára, máris felhők gyűlnének ismét a két szuperhatalom gazdaságának egén, ami nem is annyira esélytelen kimenetel. Főleg azért, mert Amerikának egyre nagyobb gondot okoz a felhalmozódott – feleslegesen túltermelt, eladni nem tudott – nyersolaj tárolása (nehéz pontosan felmérni, de jelenleg mintegy bő 400 millió gallon olajat tárolnak szerte az államokban), ez a helyzet csakis árcsökkentéssel orvosolható. Oroszország pedig egyre jobban eszkalálódó háborús szituáció közepén áll, ezért rövid távon nem tűnik reálisnak a befektetői bizalom visszatérése.

Az elemzők leginkább egyébként a jemeni konfliktus hatását vélik felfedezni az olaj árának aktuális emelkedésében, amely azonban aligha tud akkora volumenű trendet elindítani, amely komoly és tartós áremelkedést eredményezne.

Az OPEC márciusban sem változtatott kitermelési stratégiáján, a legközelebbi előre tervezett kvótameghatározó ülésükre a nyár folyamán kerülhet sor. A többségében arab országokat tömörítő szervezet azt jósolja, hogy nem húzzák ki az idei év végig az amerikai olajkitermelő vállalkozások, sorra fognak összeomlani. Ez természetesen leginkább azon múlik, mesterségesen alacsonyan tartja-e az árakat túltermelési aktivitásával az OPEC. Az erre irányuló szándékuk kommunikációja legalábbis határozottnak nevezhető.

Április 7-én sem volt nyugodt a Brent árfolyama (portfolio.hu)

Új fejleményt jelent, hogy Irán delegációja, amely állam Szaúd-Arábia után az OPEC második legnagyobb kapacitású olajkitermelője, április elején Pekingbe látogatott, hogy értékesítési tárgyalásokat folytasson a két ország vezérkara. A hír nyomán közel 1 dollárral esett a Brent hordónkénti ára.

Semmi sem biztos tehát, befolyásoló faktor akad bőven, ráadásul a járműipar sem tétlenkedik az alternatív hajtási koncepciójú járművek fejlesztése, piacra juttatása terén. Mai szemmel az tűnik reálisnak, hogy a következő hónapokban a 40-60 dolláros sávban fog mozogni az olaj ára, hacsak ki nem tör egy nagyobb háború, avagy be nem köszönt – főként orosz földön – a béke.

Nem mellékes szempont, hogy a világ pénzügyi piacán az idei évet a dollárerő uralja, ami ugye ismét visszahat a dollárban kifejezett hordónkénti olajár alakulására. A nyár ennek okán nem csupán az OPEC beharangozott ülése, hanem a Fed várható kamatmeghatározó bejelentése miatt sem fog unalmasan telni.

Kiemelt Partnereink