Elemzések Kevesebb opció gyorsítja fel az autógyártást

Kevesebb opció gyorsítja fel az autógyártást

autopro.hu/V.M. | 2022.07.12 13:21

Kevesebb opció gyorsítja fel az autógyártást

Fotó: Volkswagen Newsroom

A chiphiányra és más ellátási zavarokra reagálva az autógyártók kevesebb felszereltségi szinttel és kisebb személyre szabhatósággal kínálják járműveiket Európában, cserébe a gyorsabb kiszállításért. A modellvariánsok számának csökkentése valójában mind a vevőknek, mind a gyártóknak tartogat előnyöket, és a jövőben egyre gyakrabban élhetnek vele az OEM-ek.

Hirdetés

A kevesebb opció kínálása jelentős váltás az autóipar számára, ahol a gyártók a versenyben maradás érdekében nagyfokú személyre szabhatóságot kínálnak, azáltal ugyanakkor megbonyolítva a termelési folyamataikat és ártva a nyereségességüknek.

Az egyik OEM, amelyik a gyorsabb kiszállításért cserébe kevesebb felszereltségi opciót kínál, a Renault. Az Arkana SUV esetében elérhető gyors szállítási csomaggal csak szürke, fekete és fehér fényezés, illetve csak az RS Line felszereltségi szint és egyféle motor választható. Cserébe a vevők 30 napon belül átvehetik autójukat, holott az átlagos várakozási idő öt hónap. Az egyelőre csak Franciaországban elérhető csomag igen népszerűnek bizonyult eddig, ugyanis júniusban az ott eladott Arkanák felét azzal kérték.

Jó ok van váltani

Egy Renault-hoz közeli forrás a Reuters-szel megosztotta, hogy a francia gyártó várakozásai szerint a választási lehetőségek hasonló megvágására egyre több példa lesz, mivel az ellátási problémák nem látszanak hamar véget érni.

Egyes OEM-ek valójában már az alkatrészhiányok előtt visszatérően foglalkoztak a modellvariánsok számának csökkentésével, azonban mégsem történtek nagy horderejű változások, holott a számokat nézve igenis logikus lépés lenne a kínálat karcsúbbra szabása. A J.D. Power 2020-as elemzése szerint globálisan a különböző modellvariánsok 98 százalékából kevesebb mint 50 darab készül. Ezenfelül ez a 98 százalék csupán a teljes értékesítési mennyiség negyedét adja, míg a változatok maradék két százalékából származik az eladások háromnegyede.

Doug Betts, a J.D. Power elemzője szerint a modellváltozatok számát eddig azért nem csökkentették, mert nem volt világos hogyan is kellene kezelni a problémát, illetve jelen volt az aggodalom, hogy adatok hiányában rossz modellváltozatot kivezetve csökkenhetnek az eladások.

Mindazonáltal az ellátási problémák, illetve annak kényszere, hogy az elektrifikáció költségeinek előteremtése érdekében egyszerűsíteni szükséges a gyártási folyamatokat, mostanra változást hozhatott.

Sokan csatlakoztak már

A Renault mellett a modellváltozatok számának redukálásába kezdett a VW is, ami február óta Európában mindössze egy változatban kínálja az ID.3-at, hogy lerövidítse a kiszállítási időket.

A Stellantis-hoz tartozó Peugeot az új 408-ashoz három helyett már csak kettő felszereltségi szintet kínál, miután a legritkábban választott már nem elérhető.

Hasonló egyszerűsítést láthatunk a Teslánál is. A vállalat németországi gyárában csak fekete és fehér járműveket gyártanak. Aki most rendel magának közölük, az már októberben átveheti új autóját, míg a más színű, Sanghajban készült járműveknél a legkorábbi szállítási idő 2023 márciusa.

A Renault Csoporthoz tartozó Dacia szintén csatlakozott, a román autógyártó a motorkínálatot és a felszereltségi szintek számát csökkenti, ezzel 40 nappal megrövidítve a kiszállítási időt.

Mindenki jól jár

Dimitri Manoussis, a Dacia logisztikai igazgatója elmondta, hogy ennek köszönhetően sokkal könnyebbé vált a termeléstervezés. „Azzal, hogy csökkentjük a termékek sokféleségét, sok dolgot egyszerűbbé teszünk” – tette hozzá.

Denis Schemoul, az S&P Global Mobility elemzője rámutatott, hogy kevesebb modellváltozat mellett a vásárlók könnyebben találják meg a nekik megfelelő autót a már előre legyártottak között.

„A sokféleség csökkentése mindenkinek jól jön. Mindenki ebbe az irányba fog lépni, még a németek is” – húzta alá.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink