Elemzések Két német autógyártó az USA-Kína kereskedelmi megállapodás nyertese

Két német autógyártó az USA-Kína kereskedelmi megállapodás nyertese

autopro.hu/V.M. | 2020.01.06 04:22

Két német autógyártó az USA-Kína kereskedelmi megállapodás nyertese

Fotó: Pexels

Miután decemberben megszületett az Amerikai Egyesült Államok és Kína közti kereskedelmi részmegállapodás, az USA visszavonta a további 160 milliárd dollár értékű kíni importra kivetendő büntetővámokat, míg Kína elállt több amerikai termék, úgymint a kukorica, autóalkatrészek és személyautók megadóztatásától.

Hirdetés

Németek az amerikai autóexport élén

Az eredetileg december 15-én életbe lépő vámok elhalasztása jó hír mindkét állam gazdasági szereplőinek. Az amerikai autóexportot vizsgálva azonban kiderül, hogy a legnagyobb haszonélvezők a BMW és a Daimler. 2018-ban a legtöbb USA-ban készült autót a BMW exportálta Kínába, elérve a 77.000 darabot. Második helyen a Daimler található 54.900 járművel, amit a Ford 46.300, valamint a Tesla 16.400 gépkocsival követ.

Kína legnépszerűbb Egyesült Államokban gyártott modellje 2018-ban a BMW dél-karolinai Spartanburg üzemében készülő BMW X5 volt, amiből 53 ezret adtak el az ázsiai országban. A bajor márka SUV-ja után a Mercedes-Benz GLE és GLC következnek, melyek gyártása az Alabama állambeli Mercedes-Benz U.S. International üzemében folyik – olvasható a Statista oldalán.

Még kevesebb Tesla érkezhet a tengerentúlról

A kínai piacon jelen lévő nagy autógyártók többsége már rendelkezik gyártókapacitással az országban, így tevékenységük csupán részben függ a behozataltól. Ellenben a Tesla, amely minden Kínában értékesített járművét az Egyesült Államokból kénytelen exportálni. A vámok jelentette fenyegetés hatására azonban a vállalat is a termelés Kínába való kiszervezése, illetve a Model 3 költséghatékonyabb helyi előállítása mellett döntött.

Nyitókép: pixabay.com

Kiemelt Partnereink