Elemzések Június egy újabb kimagasló hónap volt a zöldautók terjedésében

Június egy újabb kimagasló hónap volt a zöldautók terjedésében

MTI | 2024.07.05 15:20

Június egy újabb kimagasló hónap volt a zöldautók terjedésében

Fotó: Facebook/tim.gov.hu

Újabb kimagasló hónap a zöldautók terjedésében, minden idők második legjobb mutatóit hozta a június - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium közösségi oldalán.

A posztban kiemelték, a Belügyminisztérium rendszeres adatközlése szerint az elmúlt hónapban túllépte a 100 ezret a zöld rendszámmal forgalomba állított gépjárművek száma Magyarországon. A tisztán elektromos személyautóké júniusban meghaladta az 55 ezret. Hozzátették, hogy a havi gyarapodásnál csak egyetlen korábbi hónap, az idei március teljesített jobban. A teljes zöldautó-flotta 2881 darabbal bővült júniusban, ez a valaha volt második legjobb érték a harmadik havi 2920-as csúcs mögött.

A tisztán elektromos gépkocsik esetében júniusban másodszor volt kétezer darab feletti a növekedés. A rekord a márciusi 2108 egységes emelkedés maradt, ám ettől alig valamivel marad el a múlt havi adat (2072) - ismertették.

Európai szinten is jó számok

A látványos hazai keresletélénkülés nemzetközi összevetésben is jelentős, Magyarország az idei első öt hónapban Európában a harmadik legnagyobb arányú bővülést produkálta az újonnan forgalomba helyezett zöld autók számában a megelőző esztendő azonos időszakához képest.

Az EM bejegyzésében hangsúlyozta: a jövő a zöldenergiáé. A károsanyag-kibocsátás mintegy ötödéért felelős közlekedés zöldítése elősegíti a klímavállalások teljesítését, élhetőbbé teszi a településeket. A tiszta és csendes e-járművek térnyerését a kormány közel 60 milliárd forint pályázati forrással ösztönzi. 30 milliárd forintos keretösszeggel február óta fut a vállalatokat az elektromos személygépkocsik, kisteherautók és kisbuszok beszerzésében támogató kiírás. Egy újabb felhívás tervezete július 11-ig véleményezhető, ez a vidéki töltőállomások hálózatának fejlesztéséhez biztosít majd 28 milliárd forint forrást.

A Zöld Busz Program folytatásában egyebek mellett 25 ezer fő alatti lélekszámú települések közösségi közlekedésében állnak munkába elektromos buszok, másutt diákokat szállítanak majd korszerű elektromos iskolabuszok - írta a szaktárca közösségi oldalán.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink