Elemzések Jó anyagválasztással csökkenthetők az akkuárak

Jó anyagválasztással csökkenthetők az akkuárak

autopro.hu/V.M. | 2021.11.27 16:17

Jó anyagválasztással csökkenthetők az akkuárak

Fotó: Twitter/discover_ev

A lítiumion akkumulátorok ára 97 százalékkal esett három évtizeddel korábbi megjelenésük óta, az árcsökkenéshez pedig leginkább a kutatás-fejlesztés, azon belül is legnagyobb mértékben az anyaghasználattal kapcsolatos fejlesztések járultak hozzá – áll a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) egy friss kutatásában.

Az anyaghasználat fejlődése által hozott költségcsökkenés meghaladta a méretgazdaságosság, vagyis a termelés megfelelő szintre való felfutásából eredő áresést – utóbbi faktor ugyanakkor a második legfontosabbnak bizonyult.

A szabadon hozzáférhető kutatás eredményei hasznosíthatóak lehetnek a pénzügyi források elosztásának tervezésében, segítve az energiatárolási technológiák árának további csökkentését – magyarázta el Jessika Trancik, a kutatás társzerzője, egyben az MIT professzora. Továbbá rávilágított, úgy találták, hogy még sok lehetőség mutatkozik az elektrokémiai akkumulátorok fejlesztése terén.

Meglepő felfedezést tettek

A kutatók a lítiumionos akkumulátorcellák árának 1995-2000 és 2010-2015 közti időszakban végbe ment csökkenését vizsgálták. Ekkor a költségcsökkenéshez a fejlesztés és a méretgazdaságosság mellett az egyéb kategóriába sorolt tényezők, illetve a folyamatok optimalizálása – utóbbiak a legkevésbé – járultak hozzá.

A kutatás elkészítése sok különféle adatforrás átvizsgálását tette szükségessé, mivel a releváns információk nagy részét üzleti titokként kezelik. A szerzők akadémiai forrásokat, ipari és állami publikációkat, sajtóközleményeket, műszaki leírásokat, valamint jogi dokumentumokat olvastak át – mondta el Micah Ziegler, aki rámutatott, hogy a végső munkába mintegy 280 hivatkozásból emeltek át adatokat.

Ziegler továbbá elmagyarázta, hogy különösen nagy fontossággal bír az, amit a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatban fedeztek fel. Ez nem más volt, mint hogy a K+F jellegű befektetések nagy része az utánra tehető, hogy a lítiumos akkuk megjelentek a korai '90-es években, a kutatók némelyike pedig úgy vélte, hogy fordított a helyzet.

Ígéretes módszer

Az MIT munkatársai azt a módszert vették alapul, amivel Trancik és csapata korábban a szilícium félvezetőkön alapuló napaelemek ugyancsak jelentős költségcsökkenését vizsgálta.

A metodika egyik előnye Trancik szerint, hogy segít megállapítani az egyes faktorok relatív fontosságát olyankor, amikor sok változó együttes változása figyelhető meg – ami gyakran jelentkezik a technológiák fejlődésével. Ez a pedig mind az állami támogatások, mind a magántőke megfelelő csatornázásában segíthet.

„Az új megközelítés lehetővé teszi számunkra, hogy egy kicsivel tudatosabban válasszuk meg hova irányítjuk az időbeli és pénzbeli befektetéseket” – idézi Tranciket a Green Car Congress.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink