Elemzések Fontos nyersanyagból lehet hiány jövőre

Fontos nyersanyagból lehet hiány jövőre

autopro.hu/V.M. | 2022.11.22 14:22

Fontos nyersanyagból lehet hiány jövőre

Fotó: Anglo American

A platinatermelő vállalatokat tömörítő World Platinum Investment Council (WPIC) előrejelzése szerint az idei túltermelés után 2023-ban hiány lesz az autóiparban is használt platinából.

Hirdetés

A szervezet szerint a kipufogógázok tisztítását szolgáló rendszerekben használt platina iránti autóipari igény a következő évben nőni fog, a befektetők pedig nettó eladóból nettó vevővé fognak válni. Mindez a keresletet 2023-ban 19 százalékkal 7,77 millió unciára, azaz 2020 óta a legmagasabb szintre fogja emelni.

Ugyanakkor áramkimaradások és a fő termelőnek számító dél-afrikai bányák karbantartásai szűkíteni fogják a kínálatot a másik oldalon, ami 303 ezer unciányi hiányt fog eredményezni.

A kereslet jelentős növekedéséhez hozzájárul az is, hogy az ipari vállalatok a palládiumot fokozatosan az olcsóbb platinával váltják fel. Idén ez a folyamat 340 ezer uncia platina iránti plusz keresletet eredményezett, jövőre pedig 500 ezernél is többet fog a WPIC szerint.

Összességében az ipari kereslet a mérés kezdete óta mért második legmagasabb szintet fogja megütni 2023-ban.

„Elszívja” a kínálatot Kína

A Reuters által idézett adatok szerint idén 804 ezer unciára tehető a túlkínálat, aminek ellenére a platina mégis nehezen beszerezhető jelenleg, mivel Kína 2021 eleje óta 2,5 millió unciát importált.

„Ezek a magas értékű importok, akár felhasználják, akár készleten tartják azokat, meghaladják az összevont 2021-es és 2022-es túlkínálatot, és nem fognak ismét megjelenni a nyugati piacokon a 2023-as hiány enyhítésére a hazai exportkorlátozások miatt” – magyarázta Trevor Raymond, a WPIC vezérigazgatója.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink