Elemzések Ezek a járművek meghozzák a karácsonyi hangulatot

Ezek a járművek meghozzák a karácsonyi hangulatot

Pörge Béla | 2023.12.25 16:18

Ezek a járművek meghozzák a karácsonyi hangulatot

Minden bizonnyal a világ leghosszabb fényvillamosa. | Fotó: Pörge Béla

Több magyar városban vált szokássá az adventi és karácsonyi időszakban különleges díszítést kapó tömegközlekedési járművek közlekedtetése. Budapest és Miskolc jár élen hazánkban a fényvillamosok terén, de több magyar városban is találkozhatunk „fényes” járművekkel.

Hirdetés

Sajnos, vagy nem sajnos, de az ünnepi készülődés Magyarországon olyan időszakban zajlik, amikor a napsütés már-már csodaszámba megy, a nappalok egyébként is rövidek, vagyis a sötéthez hozzá kell szokni. A szürkeséget szépen megtörik az ünnepi fények, főleg akkor, ha a díszkivilágítás valami különleges helyen tűnik fel – például egy muzeális villamoson.

Az utóbbi egy évtizedben elterjedté váló ünnepi járművek palettája 2023-ban már nagyon szélesre sikerült: Budapesten majdnem az összes villamostípus egy-egy példányát feldíszítették (ICS, KCSV7, Tatra, Combino és TW, valamint a nosztalgia UV), mellé a Mikulástroli, a „fényfogas” és két fénybusz színesítette a palettát.

Az első, a klasszikus fényvillamos, az UV.

Az első, a klasszikus fényvillamos, az UV. | Fotó: Pörge Béla

Az ünnep között is kipróbálhatjuk

Vidéken több városban is készült hasonló attrakció, prímet az európai szinten ismert és kedvelt miskolci adventi villamos viszi, a karácsonyi díszekbe öltöztetett Tatrát több alkalommal is megválasztották már Európa legszebb karácsonyi villamosának. Fényvillamos közlekedik még Szegeden és Debrecenben is, máshol buszokkal készültek – Szombathelyen csak karácsonyig járt a feldíszített Citaro, Nyíregyházán viszont január elejéig megcsodálható a karácsonyi Ikarus C80. A szabolcsi megyeszékhelyen egyébként hagyománynak számít már az adventi nosztalgiabusz, de a megszokott 280-as felújítása miatt most egy C80-as ugrott be a feladatra.

Az idei miskolci fényvillamos.

Az idei miskolci fényvillamos. | Fotó: Pörge Béla

Nem mindegyik feldíszített jármű közlekedik január elejéig, de a legtöbb igen. A cikk és a galéria fotóin bemutatott járművek vízkeresztig megnézhetők, kipróbálhatók. A budapesti ünnepi járművek közlekedéséről itt találhat információkat.

Az alábbi galériában a budapesti buszok, troli és a villamosok zöme látható, valamint a miskolci adventi villamos és a nyíregyházi retrójárat.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink