Elemzések Ez történt a 41. héten a járműiparban

Ez történt a 41. héten a járműiparban

autopro.hu | 2014.10.10 14:47

Ez történt a 41. héten a járműiparban

Elbúcsúztunk Párizstól, Astra kombit és hibrid buszt teszteltünk. Eldőlt a fővárosi trolibeszerzés sorsa, ezernyi munkahelyet teremtenek új gyárakat építő beszállítók. Jönnek a mérnökpalánták, meg a gazdasági elemzések.

Hirdetés

Új szelek fújnak a győri autógyárban: csúcstechnológiás szélcsatornát üzemelt be az Audi Hungaria.

Győrben orkánt is elő tudnak állítani

A Párizsi Autószalontól búcsúzva összeválogattuk a rendezvény szerintünk legizgalmasabb autóit. Egy kicsit egyoldalúan sportosra sikeredett az összeállítás, nem véletlenül.

A GM „nem unja” visszahívni autóit, ezúttal 60 ezer példányt vonultatnak szervizbe.

Alaposan leteszteltük a magyar motorral szerelt Astra kombit, be is számoltunk a tapasztalatokról.

Magyar szív dobog benne

A Volkswagen háza tájáról nem túl reménytkeltő hírek érkeznek, utánajártunk az indokoknak is.

Nem kell már sokat várniuk a fővárosiaknak a Volvo-Rába hibrid buszok forgalomba állásására. Pintér István is ott ült az utasok között a sajtónyilvános tesztkörúton.

Megmondjuk, mennyibe kerül majd itthon a BMW i3 és i8. A gyártó szerint elérhető az áruk. Attól függ.

Potom 41 millió, de a tudása is kimagasló

Úgy tűnik, pont került végre a budapesti troli-saga végére, a Škoda végül jól jött ki az általa is generált bonyodalmakból.

Beszállítói fejlesztésekből, beruházások bejelentéséből is kijutott a hétre: Komáromban 150 embert vesz fel és új gyárat épít mintegy 10 milliárdos összegből a lengyel Alumetal, 400 embernek ad munkát a Patec leendő miskolci gyára, tízmillió euróból bővíti nagykanizsai gyárát a Honeywell, egymilliárd forintból fejlesztett a Salgglas üveggyártó Salgótarjánban.

Aláírás került az Alumetal, Komárom és a HIPA megállapodására

Kiváló beszállítónak válaszotta a General Motors – immár másodszor – a sopronkövesdi Autoliv biztonsági öv gyártót.

Jelen voltunk és képekben gazdag cikkben számotunk be egy kecskeméti beszállítói konferenciáról.

A gazdasági életben is változatosan telt a hét, sorra publikáltuk az elmezéseket, pénzügyi jelentéseket. Kínáról mindig lehet érdekeset írni e téren, az olasz ipari termelésre is odafigyeltünk. Míg a románok örülhetnek, a németek a jelek szerint aggódnak.

Az orosz autópiac visszaesése lassult, a thaiföldi iparág viszont összeomlott. A britek lassítanak, a japánok hasonlóan teljesítenek.

A BME diákjai a pneumobil versenyek favoritjai. De vajon mire jutnak a vegyes mezőnyben novemberben?

Ahogy közeledünk az Autopro társszervezésében megvalósuló Techtogether versenyhez, újabb csapatok bemutatkozásait oszottuk meg olvasóinkkal. Ezúttal három pneumobil, vagyis sűrített levegővel hajtott jármű alkotógárdájával beszélgettünk, Van köztük debreceni, pécsi és budapesti egyaránt.

Újabb lökést kapott a szombathleyi mérnökképzés beindítása, miután Palkovics László – ezúttal államtitkárként – 1,5 milliárdos kormányzati támogatást ígért a törekvés megvalósításához.

Beszámoltunk arról is, hogy kínai partnerrel működik együtt a Volánbusz a környezetbarátabb tömegközlekedés céljával, amire szükség is van, hiszen drámai hatások várhatóak a városi közlekedésben.

A héten folyamatosan erősödött a forint, az euróval szembeni árfolyama a hétfői 310-es értékről péntek délutánra 307 körül zárt - a 306-os érték körül is járt a mutató a hét második felében.

Kiemelt Partnereink