Elemzések Ez történt a 22. héten a magyar járműiparban

Ez történt a 22. héten a magyar járműiparban

autopro.hu | 2015.05.29 15:49

Ez történt a 22. héten a magyar járműiparban

Land Rover gyárról álmodozunk, világversenyen álltak dobogóra ifjaink. A kecskeméti autógyár üzent a győrinek, hatalmas nyaralót vett a fuvarozók vezére, Miskolcon új gyár épülhet. Már Debrecenben is tölthetünk elektromos autót.

Hirdetés

Gyártók

Újabb fordulatot vett a magyar járműipart leginkább lázban tartó téma: hiába érzik úgy a szlovákok, hogy ők lesznek a befutók a Tata konszern közép-európai gyárának szállásadó versenyén, a Financial Times a sok esélyes között egyetlen amolyan konkrét helyszínt nevezett meg vonzó jelöltként. A mértékadó brit gazdasági lap szerint „valahol Győr közelében”, esetleg ismeretlen lengyel térségben találhat otthon az új üzem, ahol a Land Rover Defender új generációs modellje is készülhet.

Tőlünk hódíthatja meg a világot a Defender új modellje?

Új, 1,8 literes, 180 lóerős motort kapott az Audi TT, amelynek nem csupán a technikai paramétereit, hanem a különféle erőforrással szerelt autók listaárát is közzétettük.

Thomas Geier üzent egyet az ország másik végébe

A hazai Mercedes-Benz gyár ügyvezetője, Thomas Geier finoman üzent a négykarikásoknak – szerinte a kecskeméti üzem színesebb munkát kínál, mint a győri rivális. Az interjúalany elektromos hajtásról, termelési tervekről is vallott.

Csődeljárás után felszámolás kezdődött a szombathelyi MÁV Vasjármű Járműjavító és Gyártó Kft.-nél. A felszámoló azonban bízik abban, hogy sikerül megtartani a mintegy 220 munkahelyet, így tovább működhet a nagy múltú, a kormányzat által stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánított cég.

A legújabb hazai Suzuki modell, a friss Vitara segíti az esztergomi polgárőrök munkáját, a helyi autógyár felajánlásának köszönhetően.

Bőven jutott visszahívásokról szóló hír erre a hétre is, bele sem kezdünk a felsorolásba. A Honda legutóbbi akciója azzal válik számunkra a többi kényszerlépésnél érdekesebbé, miután a japánok nem tudják kizárni, hogy akár európai modellek is érintettek lehetnek az ügyben.

Beszállítók

Új gyárat építhet Miskolcon a Patec. Erről is megállapodás született Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szingapúri látogatásán, ahol helyi vállalatok magyarországi beruházásairól és magyar cégek szingapúri befektetéseiről tárgyalt a politikus.

Érdemes a Bosch munkatársainak jelezni a cég felé, ha valamivel gondjuk van feladatvégzésük során – főleg, ha jó megoldást is tudnak kínálni. 2014-ben rekordösszeget, 33,4 millió eurót spóroltak meg ötleteikkel munkaadójuknak a beszállító dolgozói, amit honorál is a Bosch, éspedig pénzjutalommal.

Szolgáltatók

Átadták hazánk második legnagyobb városának első elektromos gyorstöltő-állomását, így már Debrecenben és környékén is bátran közlekedhetünk zölden.

Vállalati üdülőt vásárolt a Waberer's szállítmányozó társaság, 1,5 milliárdot fordítanak a beruházásra. A 100 szobás, saját partszakasszal rendelkező szálloda avatásán a miniszterelnök is beszédet mondott, miután a közúti fuvarozás aktuális helyzetéről tárgyalt a helyszínen.

Innovációs teret alapít budapesti kutatás-fejlesztési központjában az Erisccon. A "Garázs" lehetőséget biztosít mobil szolgáltatók, vállalkozások, fejlesztők, egyetemek és a végfelhasználók együttműködésére.

Oktatás, Techtogether

Bronzérmet nyertek a győri SZEnergy Team mérnökhallgatói csapat tagjai a Shell Eco-marathon rotterdami üzemanyag-hatékonysági versenyén. Hat magyar csapat vett részt a nemzetközi megmérettetésen.

Elemzést tettünk közzé arról, hogy a közelmúltban végzettek visszajelzései alapján melyik hazai diplomával milyen kezdő fizetésre számíthatnak a fiatalok a magyar járműiparban.

Kilenc felsőoktatási intézmény és két kutatóintézet vesz részt a HungaroControl Zrt. által kezdeményezett kutatási, fejlesztési és innovációs platform létrehozásában, amelynek célja a légi közlekedés minőségi szakember-utánpótlása és a terület fejlesztéséhez szükséges tudományos háttér biztosítása.

A nukleáris oktatás, ismeretterjesztés és a kutatási-fejlesztési tevékenység területén magyar-kínai együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írtak alá országaink képviselői.

Gazdaság

Londoni pénzügyi elemzők szerint továbbra is valószínű, hogy a magyar gazdaság idei növekedési üteme meghaladja a 3 százalékot.

Idén február-áprilisban 7,6 százalékra csökkent Magyarországon a munkanélküliségi ráta, amely így az előző év azonos időszakinál 0,5 százalékponttal, az első negyedéves adatnál pedig 0,2 százalékponttal volt alacsonyabb.

A magas bázis miatt 4,5 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz képest az első negyedévben, amikor összesen 816,5 milliárd forintot költöttek beruházásra Magyarországon. Egy évvel korábban 23,1 százalékos volt a beruházások éves növekedési üteme, amely 2014 negyedik negyedévére 1,9 százalékra lassult.

Májusban némi hullámzás mellett már ötödik hónapja stagnált a GKI-Erste konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, amelynek szintje így továbbra is viszonylag optimista hangulatot tükröz. A GKI által az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások kissé rosszabbak, a fogyasztóiak viszont valamivel jobbak lettek az áprilisinál.

Az EUR/HUF árfolyam alakulása a 22. héten

A forint a héten kissé gyengült eleve nem túl erős pozíciójához képest, az euróhoz viszonyítva. A viszonylag ellentétes hír, hogy a 309-es érték feletti mélypontról a kereskedés végére visszafordult a mutató.

Kiemelt Partnereink