Elemzések Érdemes hinni a magyar buszgyártásban - ez volt a 18. hét

Érdemes hinni a magyar buszgyártásban - ez volt a 18. hét

autopro.hu/G.I. | 2016.05.09 06:14

Érdemes hinni a magyar buszgyártásban - ez volt a 18. hét

Az Audi Pekingben mutatja be a TT sorozat csúcsmodelljét, bejártuk a kecskeméti autógyárat, újra sorozatban készülnek versenyképes magyar buszok. Új beruházások, új képzések is bekerültek a heti összefoglalóba.

Hirdetés

Gyártók

Miután múlt héten letették a kecskeméti autógyár 185 milliárdos bővítési programjának kezdetét jelképező alapkövet, bejártuk a Mercedes-Benz hazai gyárának szereldéjét és karosszériaüzemét, ahonnan rengeteg fotót hoztunk magunkkal. Ebben a cikkünkben meg is mutattuk, mit láttunk a helyszínen.

A győri Audi eközben külföldön tartott premiert, nem épp a szomszédban: a Pekingi Autószalon színpadán mutatkozott be a világnak a TT modellcsalád legerősebb tagja.

Ha már TT: olyan színben is képesek autót gyártani Győrben, amilyen valószínűleg keveseknek jutna eszébe (és a kezei közé).

A kínai fővárosban számos további érdekesség fogadta az érdeklődőket, a különlegességek közül szemezgettünk.

Négy keréken túl is van ám magyar járműgyártás, sőt, egyre élénkebb a buszos szegmens aktivitása. Megírtuk, hol tart most a sokakat érdeklő történet, szintén bőséges galériával fűszereztük ezt a cikkünket is.

Beszállítók

Bokrétaünnepet tartottak az Alumetal közel 1 milliárdos zöldmezős beruházásának helyszínén, miután elkészült a komáromi csarnok tartószerkezete. Várhatóan még idén elkezdődik a gyártás.

Az autó-, gép- és elektromos-ipari alkatrészeket elsősorban exportra gyártó Ecseri Kft. 6,3 milliárdos ceglédi beruházásával 250 új munkahely jön létre.

Szolgáltatók

A Magyar Gépjárműipari Egyesület benchmarking munkabizottságának ülését a Flex sárvári telephelyén tartotta, mely az automatizálás, az élőmunkaigényes technológiák fejlesztése köré épült. A találkozó kapcsán Stasztny Péter nyilatkozott szakportálunknak.

Új vezetőket választott a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) közgyűlésén – autóipari csúcsvezetőkkel bővült az elnökség.

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb kiskereskedelmi vállalata, a Group 1 első embere szerint a termelési volumen tervezésénél nagyobb súllyal kellene figyelembe venni a kereslet valódi mértékét.

A Nemzetgazdasági Minisztérium benyújtotta az Országgyűlésnek az adócsomagot, amely a parlament jóváhagyása esetén jövőre a munkáltatók számára is több ponton csökkenti a közterheket. Mutatunk pár részletet a tervekből.

Áprilisban 8061 személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 19,7 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete.

Techtogether, oktatás

A napokban jelentették be, hogy gépészmérnök képzés indul Sátoraljaújhelyen a Miskolci Egyetem részvételével. Torma András rektor és Rózsahegyi Ferenc, a település aljegyzője mondta el munkatársunknak, miért égetően fontos a gépészmérnök képzés elindítása.

Elméletben és gyakorlatban egyaránt népszerű hazánkban a gyakorlatorientált duális képzés modellje. Utánajártunk, kik kapcsolódtak be eddig az új képzési rendszerbe országszerte.

A csattogó járművek Pneumobil versenyének beharangozásaként a Miskolci Egyetem Airmeks csapatát mutattuk be.

Gazdaság

Az év harmadik hónapjában 4,6 százalékkal maradt el az ipari termelés volumene az egy évvel korábbitól, ám úgy tűnik, aggodalomra nincs jelentősebb ok.

Egy felmérés alapján a megkérdezett kis- és középvállalkozások negyede továbbra sem rendelkezik vagyonbiztosítással: 2013-hoz képest idén a kkv-k által kötött vagyonbiztosítások aránya 72-ről csupán 76 százalékra emelkedett.

Kiemelt Partnereink