Elemzések Egyre több kobaltra lesz szüksége a világnak

Egyre több kobaltra lesz szüksége a világnak

autopro.hu/V.M. | 2020.11.10 10:20

Egyre több kobaltra lesz szüksége a világnak

Fotó: Youtube

A koronavírus-járvány úgy látszik tartós visszaeséshez vezetett a repülőgépiparban, míg az elektromos autóknál azon vannak, hogy csökkentsék a kobalt használatát az akkumulátorokban. Ennek ellenére a Roskill tanácsadó vállalat azt jósolja, hogy a következő tíz évben stabilan fog nőni a fém iránti kereslet.

Hirdetés

Hála szilárdságának, szerkezeti stabilitásának, korrózióval és magas hőmérséklettel szembeni ellenálló-képességének, a kobaltot és ötvözeteit számos területen használják, ide értve például a repülési szektort, illetve az akkumulátorgyártást is.

A lítium-ionos akkumulátorok 1990-es évekre tehető elterjedése óta a fogyasztói elektronikákhoz használják fel a legtöbb kobaltot, bár az utóbbi évtizedben az autóipari felhasználás is megugrott, hála a növekvő számú villanyautónak.

A felívelő kereslettel a kínálat nem tudott lépést tartani, ezért a 2016-os 15 dollár/fontról 2018 második negyedévére 43 dollár/fontra, tíz éves rekordmagasságba emelkedett a kobalt ára. A kínálati oldal válasza azonban nem maradt el, a Kongói Demokratikus Köztársaságban gyorsan fokozták a kitermelést, és 2019 júliusára a fém ára 13 dollár/fontra esett vissza.

A villanyautók tartották stabilan a keresletet

A koronavírus-járvány megtörte a piac növekedését, hála azonban annak, hogy az elektromos autók eladásain kevéssé érződik a járvány hatása, a kobalt iránti kereslet 2020 egészében nagyjából egy szinten lesz a 2019-ben mérttel.

A pandémiás helyzet idáig erősebben érintette a kínálati oldalt. Az év első felében sok bányában függesztették fel a munkát, némelyik pedig még októberben sem nyitott meg. A kínai feldolgozóüzemeket valamelyest ugyancsak érintették a vírus ellenében bevezetett korlátozások.

A termeléskiesés, karöltve a járvány okozta logisztikai nehézségekkel Afrikában, ide értve a kobaltszállítás szempontjából fontos, Dél-Afrikai Köztársaságban található Durban kikötőjének több hetes lezárását is, a kínálat szűküléséhez vezetett. Ez feljebb nyomta a kobaltárakat, stabilabb helyzetet teremtve a kobalt piacán.

Csak átmeneti a lassulás

2030-ra már megduplázódik a kobalt iránti kereslet, aminek nagy része akkor az akkumulátorgyártáshoz lesz köthető. Habár az autóipar szereplői csökkenteni próbálják a telepekben használt kobalt mennyiségét, az elektromos járművek növekvő eladásai így is nagyobb keresletet fognak eredményezni.

A Roskill szerint közép távon az 5G-s infrastruktúra folyamatban lévő kiépítése is segíteni fogja a keresletnövekedést, ugyanis az jótékony hatással lesz a mobiltelefonok értékesítéseire – olvasható a Green Car Congress oldalán.

Kiemelt Partnereink