Elemzések Bezuhant a haszongépjárművek piaca

Bezuhant a haszongépjárművek piaca

autopro.hu/P.B. | 2023.01.25 17:17

Bezuhant a haszongépjárművek piaca

Fotó: Pixabay

Annyira kevés haszongépjárművet értékesítettek újonnan 2022-ben Európában, hogy az még a koronavírus-járvánnyal sújtott 2020-as esztendőt is alulmúlta. A javulás jelei nem érződtek az utolsó negyedévben sem.

A 2020-as koronaválság évének szintje alá csökkent tavaly az újonnan regisztrált haszongépjárművek száma az Európai Unióban. Az ACEA adatai szerint mintegy 1,6 millió példányt szállítottak le a tavalyi évben, ez 14,6 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben.

A visszaesés oka az ellátási lánc folyamatos szűk keresztmetszete volt, amely egész évben akadályozta a járművek legyártását és kiszállítását.

A négy nagy járműpiac közül a haszongépjárművek száma a legnagyobb mértékben Franciaországban (17,7 százalékkal) és Spanyolországban (16,7 százalékkal) csökkent. Ezzel szemben Németországban és Olaszországban valamivel jobb volt a helyzet, de tíz százalék körüli visszaesést ott is tapasztalni lehetett.

A frissen közzétett adatok szerint az utolsó negyedévben sem volt javulás az EU-ban a haszongépjárművek eladásának terén, így egyelőre kétséges, mennyire hozhat javulást az idei esztendő.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink