Elemzések A technológia veszélyesebbé teszi a sofőröket?

A technológia veszélyesebbé teszi a sofőröket?

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.12 11:22

A technológia veszélyesebbé teszi a sofőröket?

Fotó: Tesla

Miközben az autógyártó cégek tovább dolgoznak a teljesen vezető nélküli autón, egyes autósok attól tartanak, hogy túlságosan is a technológiára hagyatkoznak.

Egy új tanulmány szerint az autósok 34 százaléka állítja, hogy a rádiót, a navigációs rendszert vagy a fűtésvezérlőt vezérlő infotainment érintőképernyők elterelik a figyelmüket az útról. Greg Wilson, a Quotezone vezérigazgatója megjegyezte, hogy bár a modern autók számos funkciója nagyon hasznos lehet, hihetetlenül fontos, hogy a járművezetők ne hagyatkozzanak rájuk túlzottan.

„Felmérésünk eredményei azt mutatják, hogy az emberek többsége rendelkezik valamilyen automatizált technológiával az autójában, és sokan közülük rendszeresen támaszkodnak rá, amikor az alapvető vezetési készségekről van szó. Az olyan dolgokat, mint a párhuzamos parkolás, az időben történő fékezés, a sebességtartó automatika és a navigáció, az automatizált autós rendszerek kiveszik a járművezető kezéből. Ez felveti azt a kérdést, hogy vajon ez rosszabb vezetőkké tesz-e minket" - fogalmazott.

Majdnem minden új autó rendelkezik érintőképernyővel és vezetőtámogató technológiával, például adaptív sebességtartó automatikával és automatikus vészfékezéssel. E rendszerek célja, hogy csökkentsék a más közlekedőkkel való ütközések valószínűségét, mivel az autó automatikusan reagál a környezetre, ha azt érzékeli, hogy túl közel van más járművekhez vagy gyalogosokhoz. Mindazonáltal a felmérésében részt vevők egyharmada attól tartott, hogy a technológia miatt a járművezetők kevésbé lesznek ügyesek az utakon – írja a az Express.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink