Elemzések A logisztikában is a preventív üzleti modellek kifizetődőek

A logisztikában is a preventív üzleti modellek kifizetődőek

autopro.hu/D.Á. | 2021.10.01 04:21

A logisztikában is a preventív üzleti modellek kifizetődőek

Fotó: Pixabay

Általános alapelv, hogy a proaktív szemlélet mindig jobb, mint a reaktív, a logisztikában azonban ez hatványozottan igaz. Egy-egy váratlan esemény teljes összeomlást is eredményezhet, így érdemes tudni, milyen lehetőségek vannak a minél preventívebb működésre a beszállítói láncok különböző pontjain tevékenykedő szállítmányozási szereplőknek.

Hirdetés

Előre gondolkodni a raktárban

A beszállítói láncok elején kézenfekvő felkészültnek lenni, egyszerűen a kalkuláltnál nagyobb raktárkészletet kell tartani. Meg kell tudni, hol, mikor, milyen demográfiai réteg, milyen termékeket szokott vásárolni, így lokálisan ezeknek megfelelően alakíthatók a készletek. Ha egy vállalat jól elemzi a rendelkezésre álló adatokat, jól fel tud készülni a csúcsforgalmú időszakokra. Ehhez a folyamathoz mesterséges intelligencia szükséges, a szoftveres rendszer kiépítése pedig befektetést igényel.

Fontos a preventív karbantartás sémáját bevezetni. A Dolgok Internetébe (IoT) integrált szenzorokkal folyamatosan monitorozható a raktár, ami alapján a mesterséges intelligencia megfelelő megelőző karbantartásokat tud kezdeményezni, hogy ne adódjanak meghibásodások, amik váratlan leálláshoz vezetnének. A mesterséges intelligencia pontosan a technikusok tudtára adja, mi a teendő, így a karbantartás gördülékenyebb.

A raktárakban egyre inkább terjed a robotika, az emberrel szorosan együtt működő mesterséges intelligencia úgynevezett kiterjesztett intelligenciát alkot. Az algoritmusok fontos, használható információkkal látják el a dolgozókat valós időben, akik aztán a tapasztalatukra alapozva döntéseket hoznak vagy a mesterséges intelligencia döntéseit módosítják. Összességében jobb eredmények és sokkal kevesebb hiba várható a munka során.

Útközben is előrelátóan

Csakúgy, mint a raktárkészletek meghatározásakor, az IoT-be ágyazott, mesterséges intelligenciát használó rendszerek az áruszállítás tervezésében is segítenek. Általuk jobb rálátás nyílik a kereslet alakulására, így optimalizálhatók a fuvarok, az útvonalak, a fogyasztás és a sofőrök teljesítménye. A mesterséges intelligencia az IoT rendszerekkel kombinálva hetekkel, hónapokkal előre is képes értékes információkkal ellátni a szállítmányozási szakértőket, akik az összetett döntéseket meghozzák. A mesterséges intelligencia megfigyeli a folyamatokat, amelyek alapján ismét jósol, így a logisztikai szereplők mindig egy biztonságos lépéssel a jövőben járhatnak, ami költségcsökkenésekhez is vezet.

A vállalatoknak célul kell kitűzniük, hogy a stagnálásból mindig ki kell mozdulniuk és folyamatosan a fejlődési lehetőségeket kell keresniük, ha versenyképesek akarnak maradni. A kritikus döntések meghozásakor sokat számít, ha az előrelátó szemlélet jegyében, a preventív technológiákkal szerzett plusz információkra, extra biztonságra lehet támaszkodni — áll az Inbound Logistics írásában.

Kiemelt Partnereink