Elemzések Vonzó befektetési célpont Magyarország

Vonzó befektetési célpont Magyarország

MTI | 2019.10.14 17:00

Vonzó befektetési célpont Magyarország

A magyar gazdaság uniós átlag feletti növekedésnek, a kiszámítható gazdaságpolitikának, a csökkenő adóterheknek köszönhetően Magyarország és azon belül is kiemelten Budapest a következő években is vonzó befektetési célpont lesz.

Hirdetés

A Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára, Banai Péter Benő elmondta, hogy a magyar gazdaság a második negyedévben 5,2 százalékkal nőtt, amellyel második helyen áll az uniós tagországok rangsorában.

Ezt a hazai és nemzetközi elemzők is egyre inkább elismerik, kedvező irányba módosítva a Magyarországra vonatkozó gazdasági prognózisokat. 2010-hez képest így már közel 30 százalékkal növekedett a magyar gazdaság, a bővülés dinamikája pedig stabil alapokon nyugszik. Az elért eredmények megvédéséhez az eddigi munkát folytatni kell.

Csökkent az államadósság mutatója is

Az Országgyűlésnek benyújtott tavalyi zárszámadásból nemcsak az derül ki, hogy az adócsökkentések és adókedvezmények több százmilliárd forintot hagytak a gyermekes családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál, hanem az is, hogy az öt százalék feletti gazdasági növekedésnek köszönhetően a tervezettnél alacsonyabb, 2,3 százalék lett a költségvetés hiánya, miközben az államadósság mutatója 70,2 százalékra mérséklődött. Ez jelentősen, 2,7 százalékponttal kisebb az előző évhez képest.

Kiszámítható gazdasági környezet

Az idei év eddigi adatai is bíztatóak. A foglalkoztattak létszáma tartósan meghaladja a 4,5 milliót, 10 százalék felett emelkednek a keresetek, az első félévi, öt százaléknál nagyobb gazdasági bővüléssel pedig Magyarország az uniós tagállamok rangsorában a második helyen szerepel, azok átlagát közel négyszeres mértékben meghaladva.

Az első félévben az adósságráta 68,2 százalékra csökkent, míg a költségvetés helyzete stabil, a hiány a bővülő családtámogatások és végrehajtott adócsökkentések mellett is év végére az 1,8 százalékos szintet érheti el. Mindezekből az látszik, hogy a kiszámítható gazdasági környezet biztosítja a növekedéshez szükséges feltételeket.

A különféle hazai és nemzetközi előrejelzésekben sorra kedvező irányba módosulnak a növekedési várakozások, ez a szaktárca szerint a lassuló világgazdasági környezetben is a tervezettnél magasabb, 4,6 százalék lehet. Tavasszal a Standard & Poor's és a Fitch Ratings hitelminősítők már a befektetésre ajánlott kategórián belül is egy szinttel, stabil kilátással javították besorolásukat, míg a World Economic Forum legfrissebb versenyképességi rangsorában szintén előrébb tudott lépni Magyarország.

Gazdaságösztönzők segíthetik az előrelépést

A gazdaságpolitikai lépések meghatározásakor tekintettel kell lenni a bizonytalanságokkal, kihívásokkal jellemezhető európai és világgazdasági környezetre. Ezért az elért eredmények megvédéséhez és az uniós átlagot a jövőben szintén legalább két százalékponttal meghaladó gazdasági bővülés fenntartásához a Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései és a versenyképességi program elemei jelenthetnek garanciát.

Nyitókép: pixabay.com

Kiemelt Partnereink