Elemzések 250 ezer vendégmunkásért kiált az ország?

250 ezer vendégmunkásért kiált az ország?

autopro.hu/G.I. | 2016.07.06 10:12

250 ezer vendégmunkásért kiált az ország?

Konkrét javaslatokat dolgozott ki a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége a kritikussá váló magyarországi munkaerőhiány kezelésére.

Tömör, a lényegre fókuszáló dokumentumot állított össze a szervezet a hazai gazdaságot leginkább aggasztó tendencia kapcsán.

Helyzetkép

A szerzők rámutatnak, hogy a munkaerőpiacra belépő új generációk sokkal kisebb létszámúak, mint az onnan kilépők (születésszám 1953-ban 206 ezer, 1998-ban 124 ezer), és ez így is fog maradni egy darabig. A fiatalok országok közötti mobilitása megnőtt (kivándorlás), míg az országon belüli mobilitási hajlandóság elmarad a várakozásoktól. A gazdaság elmúlt években megindult bővülése eleve további munkaerőt igényel.

Ezek miatt egyre több cég és ágazat szembesül a szakképzett munkaerő hiányával, egyes ágazatokat ez kiemelten sújt (idegenforgalom, vendéglátás, IT, építőipar). Az álláskeresők száma ugyanakkor jelentősen csökkent, több mint 40 százalékuk nem rendelkezik képzettséggel.

A szervezet megjegyzi, hogy Magyarország nem célországa a harmadik országból érkező munkavállalási célú migrációnak. Eközben a rendelkezésre álló munkaerő minősége romló tendenciát mutat, az iskolából kikerülő korosztályoknál a tanulás és a teljesítmény lényegesen kisebb értéket képvisel.

Rövidtávú cél

Reális célként a munkaerő hiányának mérséklését, a trendek megállítását, lassú megfordítását tűzné ki az MGYOSZ.

Lehetséges eszközként szerintük kormányzati program szükséges a kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő bevonására (példájuk alapján Lengyelországban 1 millió ukrán dolgozik, ez népességarányosan idehaza 250 ezer munkavállalónak felelne meg). Nem hallgatnak a bérszínvonal, a reálbérek differnciált emeléséről, de fontosnak tartják a munkáltatói terhek csökkentését annak érdekében, hogy a rosszabb helyzetben lévő vállalkozások is képesek legyenek a béremelésre.

Hosszútávú cél

A magyarországi munkaerőkínálat és -kereslet egyensúlyának helyreállítása, a gazdaság bővüléséhez és a megfelelő kapacitások kihasználásához szükséges munkaerő biztosítása - fogalmaz a szövetség.

Nem adják alább a gdokumentum alkotói: azt szeretnék, ha emgállna a népesség fogyása, továbbá a roma népesség társadalmi felzárkóztató programjának kidolgozását és össztársadalmi összefogással történő megvalósítását sürgetik.

Ahhoz, hogy az elvándorlás megálljon, az alábbiakat javasolják megvalósítani: tisztességes megélhetést nyújtó munkahely, lakáshoz jutás megkönnyítése, általános közérzet és pozitív jövőkép.

- Valamennyi felsorolt cél megvalósításához szükségesnek tartjuk a hatékonyabb és élénkebb együttműködést a kormányzat és a piac szereplői között, minden foglalkoztatást érintő és oktatási/szakképzési kérdésben a VKF keretei között, annak alapszabályának megfelelően. Mindezekben az MGYOSZ, mint a vállalkozások meghatározó súlyú érdekképviselete továbbra is kész aktívan közreműködni - zárják soraikat a jövőért aggódók.

Kiemelt Partnereink