Elemzések 2,6 havi bérrel jutalmazza munkatársait a győri Audi – ez történt a 11. héten

2,6 havi bérrel jutalmazza munkatársait a győri Audi – ez történt a 11. héten

Végh Martin | 2023.03.20 07:17

2,6 havi bérrel jutalmazza munkatársait a győri Audi – ez történt a 11. héten

Fotó: Audi Hungaria Zrt.

Az Audi Hungaria a bértárgyalások kimenetelétől függetlenül is nagy összegű jutalmat ad dolgozóinak. Egy újabb autógyár befogadója lehet Magyarország, mely Németország mögött felsorakozva fog küzdeni a belső égésű motor európai megmentéséért. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Az Audi Hungaria ismertette 2022-es eredményeit. A vállalatnál a nehézségek ellenére sem álltak le a fejlesztések, és megőrizte pozícióját, Magyarország egyik legnagyobb munkáltatójaként. A bejelentésre szolgáló sajtótájékoztatóan az is kiderült, hogy a dolgozók komoly jutalmat kapnak attól függetlenül, hogy a bértárgyalások, melyekbe az Audi kettő vezetőjét is be fogják vonni, még nem zárultak le, és a felek álláspontjai között nagy a különbség.

Sajtóértesülések szerint a kínai BYD buszok után autók gyártását is megkezdheti hazánkban. A vállalat jelenleg azon gyárának keres fogadó országot, melyet eredetileg az Egyesült Királyságba telepített volna, ám a brexit miatt az az opció célszerűtlenné vált.

Elhelyezték a Schneider Electric ötödik magyarországi gyárának alapkövét. A 2024-re elkészülő üzemmel Dunavecsén félezer új munkahely jön létre.

Változó eredmények

Az előző héten több autógyártó is ismertette tavalyi pénzügyi eredményeit. A Porsche bevétele új rekord szintet ütött meg, működési eredménye pedig több mint negyedével emelkedett. Nem volt ilyen jó éve a cseh Škodának, mely nyeresége 42 százalékkal csökkent többek között az ukrajnai háború és a növekvő költségek miatt.

A mindkét autógyártót birtokló Volkswagen bányaipari befektetésekre készül, hogy lejjebb szorítsa az akkumulátorok árát, illetve biztosítsa alapanyag-ellátását. Egy másik lépés az akkumulátorok ellátási láncának házon belülre hozása felé az első észak-amerikai akkumulátorcella-gyárának felépítése. Az üzemet Kanadába fogja telepíteni a vállalat.

A Ford 1100 spanyol dolgozójának elbocsátását jelentette be átstrukturálásra hivatkozva. A valenciai üzem dolgozói annak ellenére veszítik el állásukat, hogy a Ford európai elektrifikációs terveiben a létesítménynek fontos szerep jut.

Füstbe ment tervek

Olaszországban végül semmi nem lesz az amerikai-kínai Silk-FAW elektromos sportautókat készítő gyárából. A vállalat elállt terveitől, az ügyet pedig rejtélyesebbé teszi, hogy a rendőrség nyomozásba kezdett a cég által igényelt támogatások miatt.

A General Motors megállapodott a Hyundai-jal indiai üzemének eladásáról. Ezzel az amerikai autógyártó képessé válik véglegesen elhagyni Indiát, ahol a sikertelenségek után már évek óta nem gyárt járműveket.

Összefogás született

A belső égésű motorok európai megmentéséért kiálló országok, köztük hazánk, Németország mögött sorakoztak fel. A szövetségesek célja, hogy elérjék, belső égésű motorral szerelt új autókat 2035 után is lehessen forgalomba hozni az Európai Unióban.

A cseh autóiparnak nagyon jól kezdődött az év, még annak ellenére is, hogy a Toyota üzeme közel egy hónapig állt. Az első két hónapban több mint negyedével nőtt az országban legyártott autók száma.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink