Autopro Blog Száz évig és még annál is tovább élni…

Száz évig és még annál is tovább élni…

Farkas Cecília | 2022.05.31 13:23

Száz évig és még annál is tovább élni…

Fotó: Pixabay

Pár hete hallgattam egy TED előadást, amelyben Dan Buettner, a National Geographic írója többek között a Kék zónákról beszél. Ezek azok a helyek, ahol a leghosszabb várható élettartammal rendelkező közösségek élnek. A Kék zónában nagy arányban érik meg az emberek a 100 évet és valóban meg is élik ezeket az éveket komolyabb egészségügyi problémák nélkül. Elkerülik őket az olyan modernkori betegségek, mint az elhízás, a szívbetegség, a rák vagy a cukorbetegség. Lássuk melyek ezek a helyek és mik a helyiek titka a hosszú, minőségi élethez?

Hirdetés

Az Okinaván (Japán) élő közösségek mindennapjának fontos eleme a Moai, egy támogató baráti kör, amely a születéstől a halál pillanatáig kíséri és segíti a tagjait. A közösség segít megküzdeni a stresszel, hozzásegítik egymást a magasfokú mentális egészséghez. Emellett ott van nekik az Ikigai, avagy a „miért is kelsz fel minden reggel?”, az egészséges és mértéktartó táplálkozás, továbbá mivel a földön ülnek, napjában vagy harmincszor kell felállniuk.

A szardíniaiak, ezen belül a Nuoro tartománybeli lakosok alapvetően növényi alapú étrendet követnek. Pásztorok, ezért mindennapjaik fontos része a fizikai aktivitás, sokat gyalogolnak. Náluk is fontos a család és nem vetik meg a pezsgő társasági életet s a jó bort sem, mértékkel kortyolgatva azt.

A Nicoya-félsziget lakói Costa Ricában azt vallják, hogy „plan de vida”, azaz keresd meg életed értelmét, a lelked szándékát. Ezen az úton olyan tevékenységeket végeznek, amelyek fizikailag és szellemileg aktívan tartják őket. Életük része az alacsony intenzitású napi fizikai aktivitás. És ők is odafigyelnek az egészséges táplálkozásra.

Görögországban az ikáriaiak szellemi és fizikai egészségüket kultúrájuknak, életmódjuknak, táplálkozási szokásaiknak, valamint a sziget földrajzi adottságainak köszönhetik. A hegyes vidék rákényszeríti őket arra, hogy fizikai aktívitást vigyenek a mindennapjaikba. A szabadidős tevékenységeiknek a mozgás és a séta ugyancsak fontos része, sok időt töltenek a szabadban, a természet közelségében, és élvezik a tengert, a napfényt és a mediterrán étrendet.

Az USA-beli Loma Linda hetednapi adventista közösségének életében fontos szerepe van a családnak, az alacsony intenzitású mozgásnak és a közösség erejének. A szombat a családról, Istennel való kapcsolatukról és a természetről szól, sok időt töltenek a természetben.

Ezen közösségek működésében sok közös elem szerepel: az egészséges étrend, az értelemteli életcél, a közösség támogató ereje. És mind az öt közösség életében fontos szerepe van a mozgásnak. Ebben az írásban ezt járjuk körül és adunk remélhetőleg hasznos tippeket.

Miért a mozgást emeljük ki?

A mozgás a gyermek első válasza a világra, így fedezi fel a környezetét. Amikor valamire kíváncsi, odamászik, odamegy és megfogja, megszemléli. A mozgás által ismerünk meg többet és többet a világból, szerzünk tapasztalatokat, élményeket.

A változást, változtatást is mozgással érjük el. Változtatás az is, ha az utamban lévő faágat arrébb teszem, hogy tovább tudjak menni. Elmondhatjuk, hogy kifelé a külvilággal a mozgáson keresztül vagyunk kapcsolatban (befelé pedig az érzéseinken keresztül).

A mozgás meghatározza a ráépülő képességek, funkciók minőségét is, például izomerő, izomtónus, mobilitás, mindennapos tevékenységek, munkahelyi feladatok, önellátás, ügyesség, gyorsaság, állóképesség, egyensúly stb.

A mozgás egyben eszköz a stressz kezelésére. Megfigyelhettük, hogy a stresszes időszakokban kifejezetten rosszul alszunk, sokat agyalunk, és napközben még feszültebbek vagyunk a kialvatlanság miatt. A testmozgás azonban javítja az alvásminőséget – vagyis, ha a rendszeres és megfelelő időszakban végzett mozgás része az életünknek, „okosan-jól” sportolunk, akkor pihentetőbbé válnak az éjszakák, és így megkímélhetjük magunkat az álmatlanság okozta plusz stressztől.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egy felnőtt számára az ajánlott mozgás hetente legalább 150 perc mérsékelt-közepes intenzitású (a maximális pulzus 50-70 százaléka) kardiomozgás (vagy 75 perc magas intenzitású mozgás), kiegészítve 2x30 perc izomerősítő mozgással. Sőt, a jótékony hatások jelentős növeléséhez ennek kétszeresét ajánlja.

Fotó: Pinterest

A jó hír, hogy a rendszeres mozgás, a sport bármikor beépíthető az életünkbe, a rossz hír, hogy enélkül aligha tartható fenn az egészség, a hosszú, minőségi élet.

Ebből kifolyólag hoztunk három tippet arra, hogyan lehetne a mozgásszegény életmódtól „elmozdulni”, hogy egészségesebben élhessünk.

1. Lift helyett lépcső…

A világ leghosszabb életű emberei nem futnak maratonokat, a szó eurosportos értelmében nem ironmanek, életmódjuknak nem szerves része az edzőterem. Ehelyett olyan környezetben élnek, közel a természethez, amely arra ösztönzi őket, hogy folyamatos mozgásban legyenek. Nem használnak gépeket, amelyek kényelmessé teszik a házi- és udvari munkákat. Itt most nem effajta aszkétizmusra hívjuk önt, hanem arra, hogy térképezze fel, környezetében a kényelmi funkció kiiktatásával hogyan tudna több mozgást vinni az életébe, például lift helyett a lépcsőt használva. Ha ehhez a lépésszámláló motivációt jelent, szerezzen be egyet.

2. Fedezze fel a természetet

…és csodálkozzon rá annak apró csodáira! Már napi 15 perc séta a természetben segít eltávolodni (érzelmileg is) a munkahelyi taposómalomtól, és csökkenteni a stressz-szintet. Ráadásul, ha mindezt napsütésben teszi, lehetővé válik a szervezet számára, hogy az természetes módon D-vitamint termeljen, amitől egészségesebb és erősebb lesz a csontozatunk és többek között javul az agyműködésünk is. Keressen a munkahelyéhez, lakhelyéhez közeli parkot, ahol ezt a napi 15 perc sétát megvalósíthatja. Ettől még a hétvégékre hosszabb túrákat is lehet persze tervezni, esetleg túrázó vagy nordic walking közösségekhez csatlakozni. Számtalan lehetőség fellelhető a világhálón.

3. Válassza ki az ön számára megfelelő sportot

A rendelkezésre álló megszámlálhatatlan mennyiségű mozgásforma közül válassza ki azt, amely a legjobban szolgálja az ön egészségét, életmódját. Figyelje meg, hogy a reggeli edzések vagy az estiek passzolnak-e jobban a bioritmusához. Figyeljen a fokozatosságra és a rendszerességre. Ha ez heti kettő, akkor heti kétszer eddzen. Ahogy ezt korábban említettük, a mozgás meghatározza a ráépülő képességek, funkciók minőségét is, például izomerő, izomtónus, mobilitás, mindennapos tevékenységek, munkahelyi feladatok teljesítésének hatékonysága, testi-lelki egyensúly, stresszel való megküzdés stb.

Fontos, hogy jó energiákkal legyen jelen az élete különböző színterein.

Ha arra a kérdésre, hogy áltagban naponta hány perc a fizikai aktivitása (lehet ez séta, kocogás, kertészkedés, jóga stb.), negatív választ ad, illetve még az ön számára sem kielégítő a válasz, érdemes mozgásba lendülnie, és változtatni.

A mozgás energiát generál. A mozgás maga az élet!

Kirov-Farkas Cecília

Flow Consulting - NAVIGÁTOR Belülről Vezetés brand manager

Okl. szociálpolitikus, okl. humánerőforrás-szervező, mentálhigiénés és szervezetfejlesztő szakember, coach.

Tanulmányaim után 19 évet töltöttem el a versenyszférában HR, illetve logisztika területen. 2017. óta a NAVIGÁTOR Belülről Vezetés program brand managere vagyok, mellette coach és Fusion Vital tanácsadó. Önkéntesként a Váci Jávorszky Ödön Kórház rehabilitációs osztályán végzek állatasszisztált terápiát.

Tetszett ez a blogbejegyzés? Ne maradj le a hasonló jellegű tartalmakról, iratkozz fel hírlevelünkre az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink