Autopro Blog Smart City: ilyen lesz egy átlagos napod a jövő városában

Smart City: ilyen lesz egy átlagos napod a jövő városában

ContiBlogger | 2018.02.27 12:28

Smart City: ilyen lesz egy átlagos napod a jövő városában

Aki imád vezetni, azt gondolhatja, hogy unalmasak lesznek az autósok számára a 2050-es évek. A kocsi parancsszóra megjelenik, parkol, indul, aztán elvisz ide vagy oda, ahol ismét magától leparkol. Ha viszont belegondolunk abba, hogy mennyi idő telik el a dugóban araszolva, és hogy mennyi kárt okozunk a járművekben mi magunk vagy éppen mások, akkor mindjárt érdekesebbnek tűnik ez a nem is olyan távoli jövő. Lássuk, hogy a Continental mérnökei milyennek álmodták meg egy átlagos napodat a jövőbeli Smart Cityben!

Hirdetés

07:30 - Hiába szólt időben a reggeli ébresztő, egy kicsit azért még szunyókáltál - ebből is látszik, hogy vannak, amiket még az okos megoldások sem tudnak tökéletesen elrendezni. Jön persze a kapkodás, ami szerencsére csak az indulásig tart. Mikor kilépsz az ajtón, a kocsid már a ház előtt áll, a Trained Parking automatikus parkolási funkciójának köszönhetően. Ez egy gombnyomásra elmenti a manővert, amit utána bármikor meg tud ismételni.

07:45 – Amikor az autódban ülve az autópályához érkezel, működésbe lép a Cruising Chauffeur, az eHorizon támogatásával a fedélzeti számítógép átveszi a kormányt a tőled, és biztonságosan elvisz a munkahelyedre. Amíg tart az utazás, elolvasod a friss híreket, majd felhívod az egyik barátodat, akivel kiválasztjátok az esti találkozótok helyszínét.

08:00 - A város még zsúfoltabb lesz 2050-ben, mint ma, a parkolóhelyedet azonban előre lefoglalhatod a Park&Go alkalmazás segítségével, ami el is navigálja odáig a kocsidat.

08:05 - Az eHorizon Weather jó időt jósol, ezért úgy döntesz, hogy az irodáig biciklivel mész. Természetesen van a közelben e-bike sharing állomás, ahol már vár rád az eDrive hajtással szerelt korszerű kerékpár.

08:20 - Egy kicsit már késésben vagy, ezért gyorsan leteszed az elektromos kerékpárt a munkahelyed közelében lévő e-bike sharing állomáson, majd egy perc múlva már a felvonóban állsz. Sokkal jobban szeretsz liftezni azóta, hogy a régi acélköteleket korszerű hajtószíjra cserélték, mert az út rövidebb, csendesebb és kényelmesebb a 25. emeletig. Halk csengő hang, nyílik a liftajtó, és már meg is érkeztél az irodádba, szerencsére, éppen időben.

17:10 - Délutánra kissé elromlott az idő, ezért a kerékpár helyett most inkább egy BEE-t (BEE a Balanced Economy and Ecology Mobility Concept) rendelsz a mobilodon. Így a kétszemélyes robottaxi visz 60 kilométeres sebességgel téged a város másik felén lévő népszerű olasz étterembe, ahová a találkozót beszélted meg reggel a barátoddal. A városban szokatlanul nagy sebességet az intelligens közlekedési lámpák teszik lehetővé, amelyek a zökkenőmentes utazásról is gondoskodnak.

20:30 - A vacsora után elköszöntök egymástól a pizzéria előtt. Mivel szereted a változatosságot a BEE helyett most inkább a CUbE-ot (Continental Urban Mobility Experience) választod. Az önállóan közlekedő robot kisbusz elvisz egészen addig a parkolóig, ahol reggel a kocsidat hagytad.

21:00 - A haza vezető úton úgy döntesz, kicsit átalakítod az autód belsejét: az intelligens beltéri felületek színe bármikor megváltoztatható a vezető pillanatnyi hangulatának megfelelően. Az autó csendesen siklik, köszönhetően a ContiAdapt gumiabroncsoknak, amelyek folyamatosan alkalmazkodnak az aktuális útviszonyokhoz. A biztonságos közlekedésről ezúttal is a Cruising Chauffeur gondoskodik, miközben te a kedvenc újságodat lapozgatod.

21:30 - Sötét van már, de a parkolást ezúttal is hibátlanul oldja meg a Trained Parking alkalmazás. Mivel az utazás sima és gyors volt, éppen időben érkezel haza, és mire belépsz az ajtón, már be van kapcsolva a tévé és szól a zene: nem maradsz le a kedvenc zenekarod élőben közvetített koncertjéről.

Kiemelt Partnereink