Autopro Blog Rövid értékelés a Techtogether GTE versenyről

Rövid értékelés a Techtogether GTE versenyről

Dr. Igaz Jenő | 2020.05.11 16:12

Rövid értékelés a Techtogether GTE versenyről

Fotó: Arrabona Racing Team

Ha nem jött volna közbe a koronavírus, az idén ugyanezen a napon, május 8-án, a Hungexpo területén, hagyományosan a „Mach-Techen”, szokásosan május 5-8. közötti Ipar Napjai rendezvény keretében, a zárónapon rendeztük volna meg, az immár hetedik Techtogether-GTE versenyt. Ebben az évben nem a Hungexpo szükségből járványkorházzá alakított pavilonja adott otthont a találkozónak, hanem a járványra való tekintettel online került sor a Techtogether-GTE versenyre.

Hirdetés

Az Ipar Napjai rendezvény elhalasztása egy kényszerhelyzet volt, azonban egyet kell értenünk abban, hogy nem lett volna szabad kihagyni ezt a versenyt. Soha ekkora sikerrel és számban még nem érkeztek be határidőre a kidolgozott feladatok, mind a tíz résztvevő csapattól. Az, hogy a Techtogether GTE verseny idén online került megrendezésre, inkább az idősebb korosztálynak okozhatott nehézséget, mivel a fiatalok az egyetemek távoktatási gyakorlatában már hozzászokhattak a hasonló megoldásokhoz. A Skype értekezletre egyidejűleg több, mint ötven résztvevő jelentkezett be, és valóságos videó távkonferencia zajlott több helyszínen egész napon át.

A Gépipari Tudományos Egyesület stratégiai céljainak elérése érdekében kérte a Techtogether Online versenyben résztvevő csapatokat, hogy tegyenek javaslatot az Egyesület alkalmazkodásának fejlesztésére a 21. századi kihívásokhoz és változásokhoz, valamint ebben új szerepének megtalálására az egyetemisták között. Egy rövid helyzetértékelést és stratégiai irányok megjelölését vártuk a pályamunkáktól.

A beadott pályamunkákat a tudományos diákköri dolgozatok írásbeli értékelési rendje szerint súlyozva dolgozzuk fel:

  • a dolgozat szerkesztése, stílusa, ábrák, táblázatok alkalmazása
  • a helyzetértékelés minősége, megállapítások alátámasztása
  • működési javaslat minősége
  • javaslat a fiatalok elérésére a kidolgozott motivációs lehetőségek

A vetélkedőn a GTE-n kívül feladatot adott a Continental, a Hepenix, a Kvalix, a SZTAKI és a Tequa is, továbbá műszaki kvíz feladatot bonyolított le az autopro.hu.

A vetélkedőt a GTE részéről igen hasznosnak és eredményesnek értékeljük, hiszen az ország különböző tájairól, Miskolctól kezdve Szegeden, Szombathelyen és Győrön át Budapestig, értékes észrevételek és javaslatok érkeztek. Már rögtön a legelején szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak a fiataloknak, akik megtiszteltek minket azzal, hogy idejüket áldozták arra, hogy segítenek a GTE-nek saját identitásának megtalálásában, működése korszerűsítésében és tanácsokat adtak a tagság fiatalításának eszközeihez. Ez a verseny nem jöhetett volna létre az autopro.hu munkatársainak aktív segítsége nélkül, amiért külön köszönet illeti a szervezőket.

Az Egyesület, a feladatát a zsűri véleménye szerint legjobban megoldó első öt helyezett csapatot meghívja a GTE Országos Elnökségének ülésére és megkéri, hogy ott, a szervezet vezetői előtt, ismertessék prezentációjukat, ezzel is járuljunk hozzá a stratégiai irányokat kitűző, cselekvési programjaink elkészítéséhez. Ezt követően pedig az őszi Automotive Hungary/Ipar Napjai kiállításon lehetőséget kívánunk adni az első három csapatnak arra, hogy személyesen konzultálhassanak az Egyesület vásáron jelen lévő szakértőivel: Dr. Takács Jánossal, Dr. Haidegger Gézával, Dr. Borbás Lajossal, Dr. Voith Andrással és másokkal az őket közvetlenül érintő témákban.

A GTE feladatát legjobban megoldó csapatok:

I. hely Arrabona Racing Team, Széchenyi István Egyetem

II. hely BME Formula Racing Team Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

III. hely SZEnergy Széchenyi István Egyetem

IV. hely BME Motorsport Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

V. hely Szombathelyi Gépész ELTE IK Savaria Műszaki Intézet

Kiemelt Partnereink