Autopro Blog Illeszd össze jól az életed!

Illeszd össze jól az életed!

Farkas Cecília | 2021.11.22 13:21

Illeszd össze jól az életed!

Fotó: Pexels

A pandémia előtt is téma volt, hogy a work-life balance helyett a work-life blend az, ami rugalmasabb válasz a kiszámíthatatlan, komplex, zajos világunk kihívásaira. Jelen írásban röviden elmondjuk, mi az egyik, mi a másik és melyek a mi tippjeink a work-life blend működtetésére egyéni szinten. 2+2 ötletet mondunk, kettőt most, kettőt a következő írásban. A módszerek tárháza kimeríthetetlen, mindenkinek más és más válik be.

Hirdetés

Mit is jelent a munka-magánélet egyensúlya, azaz a work-life balance?

Azt, hogy megközelítőleg egyenlő időt kell szánnunk a munkára és a magánéletünkre, és a kettő ritkán vagy soha nem keresztezheti egymást. Ha mégis, akkor ez a találkozás nem kedvező, sőt egyenesen egészségtelen.

Mit is jelent a munka magánélet összeillesztése, azaz a work-life blend?

A munka és a magánélet összeillesztése azt jelenti, hogy nem mindig kizárólag a munkára vagy a magánéletre szánunk előre meghatározott időt, energiát vagy fókuszt, jól elkülönítve őket egymástól. Inkább jelenti azt, hogy a kettőt okosan társítjuk, így napi működésünk fenntarthatóbb, egészségesebb lesz, az energiáinkkal pedig hatékonyabban tudunk gazdálkodni. A határ a kettő között tűnhet elmosódottnak, de ha az összképet nézzük, igen is kiegyenlített, megvan az egyensúly.

A COVID-19 előtt a szervezeti kultúra, még inkább a vezető rugalmassága határozta meg, hogy például dolgozhatok-e home-office-ban, leléphetek-e a munkahelyről korábban, hogy elhozzam a gyermekem az óvodából, vagy kiugorhatok-e ügyet intézni, vagy csak egy fejemet kiszellőztető sétára anélkül, hogy ez esetleg rosszallást váltana ki a környezetemből, a főnökömből, vagy kellemetlenséget okozna számomra a jövőben, esetleg negatívan hatna az éves teljesítményértékelésemre.

A vállalat szerepe támogatni a work-life blendet, nemcsak azért, hogy az előnytelen kompromisszumokkal, áldozatokkal ne törlődjenek a munka és magánélet összeillesztésével járó előnyök, hanem azért is, mert ezzel fenntarthatóbb a kollégák egyenletes, magasszintű teljesítménye.

A COVID-19 hatásaként a work-life blend a fizikai térben megvalósult, ugyanis sok esetben az home-office maradt az egyetlen lehetőség a munkavégzésre: ugyanabban az élettérben zajlik a munka és a magánélet. A változás hozta azt, hogy átlagban 5-8 órával többet dolgozunk hetente, jelentősen növekedett a 6 után végzett munkaórák száma, amely belenyúlik az éjszakába. A megbeszélések korábban kezdődnek, sűrűbbek és belesodródnak az estékbe, továbbá a hétvégi munka mennyisége havi szinten megtriplázódott (HBR Live Webinar: Beyond Collaboration Overload with Rob Cross). A kialakult helyzetben a work-life blend finomhangolása elsősorban egyéni felelősség, hiszen mi látjuk, hogy otthonunkban mit tudunk tenni ennek érdekében. A megvalósításban a vállalatnak erős támogató szerepe van, ez egy másik írás témáját képezi.

Ahogy már említettük, a tippek a mi gyakorlatunkból valók, nem aranyszabályok, de nekünk beváltak. Lássuk őket:

1. Alakítsd ki a prioritásaidat

Ha mindent meg akarsz csinálni, amit a környezeted elvár, akkor a work-life blend sem fog működni. Ezért határozd meg, hogy neked mi a fontos – ezek először különálló puzzle elemek lesznek. A te feladatod megtalálni annak a módját, hogyan tudod a fontos darabokat összeilleszteni, úgy ahogy azok számodra értelmet adnak a munka- és a magánélet/család életterületein. Ezek a darabok határozzák meg szerepeidet.

Ha ezzel elkészültél, adj keretet a napjaidnak: például hétfő, szerda, péntek reggel sport és ezt csak kevés tényező írhatja felül (pl. betegség, utazás). Legyen meg az étkezések és pihenés rendje, a keretek közé illeszd be a „változókat”, a megbeszéléseket, az alkotómunkát, a családi feladatokat stb.

2. Figyeld, mi energizál és mi merít

Ahhoz, hogy mind a szakmai-, mind a magánéletben erősen és egészségesen tevékenykedhessünk, ahhoz, hogy a szerepeinkben – a családban, a munkahelyen, különböző közösségekben – stabilan, mégis rugalmasan helytálljunk, fontos, hogy ismerjük az energiaháztartásunkat. Ugyanis hosszú távon az energia-rendszerünkből csak annyit vehetünk ki, amennyit vissza tudunk tölteni. A bennünk lévő energiahordozó töltődik különféle tevékenységek által (pl. alvás), de vannak megterhelő időszakok, amelyekben szükség van az aktív támogatásunkra, a tudatosságunkra, hogy az energia-szint fenntartható legyen. Készíts energiamérleget és tudd meg, hogy mi energizál és mi meríti az energiáidat. Ami energizál, abból tervezz többet, ami rabolja, azt építsd le amennyire lehet. Ide tartozik az is, hogy tanulj meg nemet mondani. Nehéz, de néha szükséges. Nézd úgy, hogy nemet mondani az egyik dologra annyit jelent, mint igent mondani egy másikra. A nemet mondás (is) egyszerűsíti az életet. Gyakorold!

Reméljük, hogy az eddigi két tippet (ami egyben feladat is) elgondolkodtatónak és hasznosnak tartod. Ezek gyakorlása hozhat tudatosítást, változást.

A következő írásunkban a pozitív szemléletről, illetve az együttműködések újraértelmezéséről írunk. Ezek is fontosak a jól működő work-life blend szempontjából. Addig is gondolkodj el azon, hogyan működik a cégeteknél az együttműködés, miképp változott a pandémia alatt? Hogyan élitek meg a változást?

Kirov-Farkas Cecília

Flow Consulting - NAVIGÁTOR Belülről Vezetés brand manager

Okl. szociálpolitikus, okl. humán erőforrás szervező, mentálhigiénés és szervezetfejlesztő szakember, coach.

Tanulmányaim után 19 évet töltöttem el a versenyszférában HR, illetve logisztika területen. 2017. óta a NAVIGÁTOR Belülről Vezetés program brand managere vagyok, mellette coach és Fusion Vital tanácsadó. Önkéntesként a Váci Jávorszky Ödön Kórház rehabilitációs osztályán végzek állatasszisztált terápiát.

Tetszett ez a blogbejegyzés? Ne maradj le a hasonló jellegű tartalmakról, iratkozz fel hírlevelünkre az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink