Beszállítók Úttörő szerepet játszik a Bosch az összekapcsolt gyártási technológiában

Úttörő szerepet játszik a Bosch az összekapcsolt gyártási technológiában

autopro.hu/H.J. | 2020.07.19 08:22

Úttörő szerepet játszik a Bosch az összekapcsolt gyártási technológiában

Fotó: Bosch Media Service

A feldolgozóipar kulcsszerepet játszhat az Ipar 4.0 folyamataiban, így például hozzájárulhat az összekapcsolt rendszerek működéséhez, a környezetbarát technológiák alkalmazásához és a gyártási technológia továbbfejlesztéséhez. A Bosch, mint az IoT (dolgok internete) szegmens egyik vezetője minden olyan képességgel rendelkezik, mely az összekapcsolt gyártási technológia alkalmazásához szükséges.

Hirdetés

A Bosch stratégiája magában foglalja az üzleti siker elérését, a környezeti fenntarthatóságot, a technológiai rugalmasságot, az intelligens összeköttetést és a megfelelő készségek és képesítések megszerzését egyaránt.

Üzleti siker: amikor az Ipar 4.0 megtérül

A Bosch 2012 óta digitalizálja a gyártási és logisztikai folyamatokat, mind a saját, mind partnerei üzemeiben, növelve ezzel a termelékenységet. A vállalat a mesterséges intelligencia által még tovább szeretné fokozni az egyes szegmensek lendületét, így például különös figyelmet fordítanak a termelési folyamatok megtervezésére és optimalizálására egyaránt.

Emellett az iparban a dolgok internete még rugalmasabbá, erősebbé és ellenállóbbá teszi a vállalatokat. Segít nyomon követni az egyes gépek felhasználását és állapotát, valamint átláthatóságot biztosít az ellátási láncban. Így az Ipar 4.0 az üzleti siker kulcsfontosságú tényezőjévé vált.

A klímasemleges működés felé vezető út

Az iparnak kulcsszerepe van a klímasemlegesség elérésében, így a feldolgozóipar egyik fő feladata olyan technológiák kidolgozása, melyek hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. A Bosch a környezetbarát technológiák terén is vezető szerepet tölt be: a vállalat célja, hogy 2020 végéig teljesen kibocsátásmentessé váljon. Ezt követően világszerte mintegy 400 telephelyének tűnik el szén-dioxid lábnyoma.

A vállalat a Bosch Climate Solutions keretein belül egy külön operatív egységet hozott létre a kibocsátásmentes működés mielőbbi elérése érdekében. Emellett különféle termékeket és szolgáltatásokat hoztak létre, így például a Bosch Energy Platform felhőalapú szoftvermegoldást biztosít a csatlakoztatott gépek és rendszerek energiaigényének és fogyasztásának kezelésére. Az intelligens hidraulikus hajtóművek szintén kulcsszerepet játszanak az átalakulásban: a Bosch Rexroth CytroBox 80 százalékkal kevesebb energiát igényel, mint a hagyományos hajtások.

Technológiai rugalmasság

Az önálló technológiai megoldásoknak nincs helye a jövő gyártási technológiájában, a termékeknek és folyamatoknak rugalmasnak és kompatibiliseknek kell lenniük. A ctrlX Automation a jövő gyárainak központja lesz. A Nexeed ipari alkalmazási rendszerrel a Bosch Connected Industry iparága nem szimpla alkalmazásokat kínál, hanem biztosítja a különféle szoftveralkalmazások összekapcsolhatóságát is.

Újítások előmozdítása a partneri kapcsolatokban is

A Bosch támogatja az 5G hálózatot és annak kiterjesztését, mely megfelel a szigorú gyártási szabványoknak is. A vállalat már a korai szakaszban elindította a kutatási tevékenységét és számos hazai, valamint nemzetközi csoporttal dolgozott együtt annak érdekében, hogy az új mobilkommunikációs rendszer a feldolgozóipar igényeinek is megfeleljen.

Az első 5G-képes termékek pedig már a piacon is megjelennek. A ctrlX Automation vezérlőplatformon kívül egy autonóm szállítási rendszer is megtalálható ezek között a termékek között: az autonóm Active Shuttle az árukat a raktárból közvetlenül a gyártósorhoz szállítja teljesen önállóan.

A Bosch autonóm szállító eszköze, mely az 5G hálózat segítségével működik.

A Bosch autonóm szállító eszköze, mely az 5G hálózat segítségével működik. | Fotó: Bosch Media Service

Emellett a Bosch olyan iparágakat összekötő projektekben is részt vesz, mint például a Platform Industry 4.0 vagy a GAIA-X Európai Adatinfrastruktúra. Utóbbi célja egy nyitott, digitális ökoszisztéma létrehozása, amely segíti a vállalatokat az adatok és az üzleti modellek megosztásában világszerte, egységes szabályok és szabványok által.

Megfelelő készségek

Az Ipar 4.0-s projektek gyakran kudarcba fulladnak a szükséges képességekkel rendelkező személyzet hiánya miatt. A Bosch ennek kiküszöbölése érdekében egy átfogó szakmai képzési programot működtet. Az alkalmazottak mintegy 200, az Ipar 4.0-ra jellemző képzések, tanfolyamok és programok közül választhatnak, amelyek a gyártást érintő digitalizálás szempontjaira összpontosítanak. Ezen felül a Drive and Control Academy és a Bosch Connected Industry számos képzést kínálnak, amelyek nyitottak az ügyfelek és az érdekelt vállalatok számára is.

Kiemelt Partnereink