Beszállítók Újabb európai akkugyárat építene az Eve Power

Újabb európai akkugyárat építene az Eve Power

autopro.hu/P.B. | 2024.03.26 10:24

Újabb európai akkugyárat építene az Eve Power

Fotó: Eve Power

A BMW kínai beszállítója, a Debrecenben gyárat építő Eve Power brit sajtóértesülések szerint akkumulátorgyárat építene Coventry-ben. A cég már trágyalásokat folytat a helyi politikusokkal a támogatásról.

Az Eve Power egy húsz gigawattóra kapacitással rendelkező akkugyárat építene Coventry-ben, a repülőtér melletti ipari parkban. A létesítményt a brit média értesülései szerint később 60 gigwattórásra lehet majd bővíteni – ezzel a lépéssel Nagy-Britannia legnagyobb akkugyára lenne. Mint ismert, az Eve Power az első európai üzemét Debrecenben építi fel.

A brit üzem – ha megépül - akár hatezer munkahelyet is teremthet. A projekt azonban több százmillió font támogatástól függ, az ezzel kapcsolatos tárgyalások azonban állítólag „előrehaladott szakaszban” vannak. Ez arra utal, hogy elvi egyetértés van, de a támogatás pontos összegeiről és feltételeiről még nem egyeztek meg az értesülések szerint.

Egy 60 gigawattórás coventry-i akkugyár terve nem új keletű, csak az Eve megjelenése. Korábban a West Midlands Gigafactory brit vegyesvállalat már tervezett ott egy akkugyárat, a termelés 2025-ben indult volna. A 2021-ben bejelentett projekt azonban a mai napig nem valósult meg – a Britishvolt tavalyi fizetésképtelensége után a brit akkumulátoripar elsősorban külföldi partnerekre támaszkodik – jegyzi meg az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink