Trend Új vetített kijelző a Boschtól

Új vetített kijelző a Boschtól

autopro.hu/B.Cs. | 2014.06.17 15:09

Új vetített kijelző a Boschtól

Az új Miniben az egyik leglátványosabb újítás a BMW modellekből már ismert head-up kijelző, amely közvetlenül a sofőr látómezejébe vetít minden lényeges információt, így az még inkább az útra koncentrálhat. A megoldást a Bosch szállítja.

2003-ban a BMW csoport volt a világon az első, amely sorozatgyártásban kínálta modelljeiben a forradalmi újításnak számító szélvédő kijelzőt Az innovatív megoldás vadonatúj, kifejezetten az új Minihez fejlesztett verziója a korábbival ellentétben nem a szélvédőre vetíti az információkat, hanem azok ezúttal egy, a műszerfal tetején automatikusan felnyíló kijelzőn jelennek meg, a kormány és a szélvédő között (ezt a megoldást számos márka alkalmazza, elsőként a Peugeot vezette be). A Miniben opcióként elérhető kijelző pontosan a sofőr látómezejébe vetíti a lényeges információkat, amiket ezáltal a sofőr 50 százalékkal gyorsabban észlel, miközben figyelmét egy pillanatra sem kell levennie az útról.

Vetített kijelző a Miniben

A kijelzett információk szinte minden lehetséges módon, a sofőr igényei szerint testre szabhatóak, a kijelző ugyanis a sofőr magassága és üléspozíciója szerint állítható. A technológiát fejlesztő Bosch szakemberei úgy tervezték meg a kijelzőt, hogy a megjelenített adatokat - mintegy optikai csalódásként - a távolban lássa a sofőr, megközelítőleg két méterre az autó előtt, a szemének így nem kell folyamatosan fókuszpontot váltania az út és a kivetített információk között. A nagy felbontású színes képek a legrosszabb fényviszonyok között is jól láthatóak maradnak, miközben a sofőr reakcióidejének csökkentése érdekében az általános információkat, a navigációs rendszer nyíl-alapú ikonjait és a veszélyhelyzetekre figyelmeztető szimbólumokat más-más színskálát alkalmazva rajzolták meg.

A Bosch újítása apró változásokkal szinte minden autótípusban alkalmazható, így várhatóan egyre több gyártó kínálatában találkozhatunk vele. Az aszférikus felületű műanyaglapon megjelenített információk annyira torzításmentesen jelennek meg, hogy még akkor is élesen láthatók, ha a sofőr mozgatja a fejét. A tükröződésmentes és karcálló lapocska anyagát és elhelyezkedését úgy alakították ki, hogy a szemnek szinte láthatatlan, az információk összemosódnak, egy mezőben jelennek meg a külvilág valós képével, így egyáltalán nem zavaróak a vezetésben.

A kijelzőt egy változtatható sebességű elektromos motor emeli ki a tokjából, amikor a vezető a funkciót bekapcsolja. Egy kijelző és egy vetítő egységből áll. A vetítőt színes folyadékkristályos (LCD) képernyővel szerelték fel, amelynek felbontása 480x240 pixel. Egyetlen, nagy teljesítményű LED táplálja fénnyel. Az információkat tükrök segítségével vetítik a látható kijelzőre.

Kiemelt Partnereink