Beszállítók Tovább emelkedik a Takata légzsákjai miatt elhunytak száma

Tovább emelkedik a Takata légzsákjai miatt elhunytak száma

autopro.hu/V.M. | 2020.10.07 10:19

Tovább emelkedik a Takata légzsákjai miatt elhunytak száma

Fotó: Honda Newsroom

A Honda és az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) megállapították, hogy egy augusztus 20-án bekövetkezett balesetben egy hibás Takata légzsák miatt vesztette életet egy sofőr. Ezzel tizenhétre nőtt azok száma az USA-ban, akik halálát a japán beszállító termékéhez kötik.

Hirdetés

Az áldozat egy 2002-ben gyártott Honda Civicet vezetett, mikor balesetet szenvedett Arizona államban. Ezt megelőzően legutóbb 2018-ban vesztette életét valaki a Takata egyik rosszul felfújódó légzsákja miatt. A szintén Arizonában történt balesetben csakugyan egy 2002-es Honda Civic volt érintett.

A Takata régebben gyártott légzsákjaiban található gázgenerátorok bizonyos körülmények között instabillá válhatnak, aminek következményeként ütközéskor a kelleténél nagyobb erővel és repeszképződés mellett fújhatják fel a légzsákokat.

A Takata potenciálisan hibás légzsákjai miatt eddig több tízmillió autót hívtak vissza világszerte. A visszahívások során eddig körülbelül 100 millió légzsákpatron cseréjét rendelték el, amik többek között 19 nagy autógyártó elmúlt 20 év folyamán eladott modelljeibe kerültek beépítésre. Csak az Egyesült Államokban több mint 41 millió járművet hívtak vissza.

Több tízmillió veszélyes légzsák van még az utakon

A legutóbbi haláleset jól mutatja, hogy milyen nehéz az ilyen sok járművet érintő visszahívások kezelése. A légzsákok cseréje 2013 óta tart, az USA-ban egyes érintett autótulajokat személyesen kerestek fel, sőt a Honda korábban még a roncstelepekről is begyűjtötte a hibás légzsákokat – derül ki az Autoweek cikkéből. Az erőfeszítések ellenére még mindig 12 millió olyan amerikai autó van forgalomban, amiket ugyan visszahívtak, de nem végezték el rajtuk a cserét, továbbá akár 30 millió olyan is lehet, amit vissza sem hívtak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink