Beszállítók Specifikus megoldás célzottan automatizált gyártásra

Specifikus megoldás célzottan automatizált gyártásra

Németh István, Gimex | 2020.12.15 13:20

Specifikus megoldás célzottan automatizált gyártásra

Fotó: Gimex-Hidraulika Kft.

A munkadarab megfelelő rögzítése kiemelten fontos része a precíz és gyors munkadarabgyártásnak. A munkadarabok befogására számos lehetőség kínálkozik. A legrégebbi, leghagyományosabb megoldások közé tartoznak a megmunkáló központok és szerelő asztalok mellett, a kétpofás satuban történő megfogások. A dinamikusan fejlődő gyártási technológiák a gépipar minden területét érintik, így a legrégebbi befogási módok esetében is megfigyelhető az automatizáció terjedése. A Hilma nagy hangsúlyt fektet az automatizálható és az automatizált gépsatus megfogási megoldásokra.

A német cég minőségi gyártásban elért eredményeit és több évtizedes tapasztalatát az automatizálás terén széles termékpalettájával bizonyítja. Ezek a megoldások egyszerre biztosítják a nagy gyártási pontosságot és a rugalmasságot a megfogó pofák cserélése révén.

Alapvetően a Hilma palettáján a hidraulikus satuk alkotják az automatizálási lehetőségek alapját.

Az elérhető hidraulikus kiviteleket első körben nem is muszáj teljesen automatizálnunk, akár egy csavarpumpával is működtethetjük. Azonban a satuk hosszú élettartamának és hidraulikus kivitelének köszönhetően később könnyedén beintegrálhatóak automatizált rendszerünkbe, ahol a hidraulikus szelepkört PLC segítségével vezéreljük, valamint kiegészítő pozícióellenőrzést építünk ki, akár pneumatikus, akár más szenzoros megoldással.

Egyedi megoldást kínál az ASH rendszer, amely célzottan az automatizált gyártásra lett tervezve.

Az ASH rendszer különösen abban tud többet nyújtani egy hidraulikusan működtettet gépsatuhoz képest, hogy teljesen automatizálttá tehető a munkadarab vagy a megfogópofa cseréjén, a befogási tartomány állításán és a komplett készülék cseréjén keresztül. Ezáltal az ASH rendszer nemcsak a nagysorozatú gyártások automatizálásakor kifizetődő, hanem a változó igényű vevői rendeléseknek megfelelő, kisebb gyártási mennyiségek kiszolgálására is tökéletes. Az átállási idők csökkentése révén költséghatékony gyártást tudunk elérni kis mennyiségek esetén is.

Ez a teljesen automatizált átállási és cserefolyamat a komplett gyártást az első megfogástól az utolsóig automatizálhatóvá teszi. Ezáltal az ezt követő végső megmunkálási feladatok is könnyedén rendszerbe integrálhatóak. Hagyományosan az automatizáció a gyártási költségek csökkenéséhez vezet végül, így növeli a gyártás termelékenységét és ezzel egy időben növelheti annak rugalmasságát és minőségét is. Ez a munkadarab teljes, készre munkálásának összes előnyét nyújtja:

  • stabil, megismételhető gyártási folyamatok,
  • a termelés könnyebb és pontosabb tervezhetősége,
  • a munkadarab gyártási minősége növekszik,
  • csökkenő selejt mennyiség,
  • növelt termelékenység az automatizációnak köszönhetően,
  • a gép futásideje nem a meglevő paletták számától függ,
  • gépi főidők növekedése az állás idők csökkenése mellett,
  • a gép eladásra kész darabokat állíthat elő,
  • a munkadarabok fajlagos költsége csökken.

Az ASH rendszer kiválóan integrálható robotos rendszerekbe, ahol a robot el tudja végezni a satun a pofa és a munkadarab cseréjét. Ezen kívül – a nullpontrendszernek köszönhetően – a komplett készülékcserében is tud segíteni esetleges átállás esetén.

Az automatikus fogási mérettartomány beállítása révén, az ASH rendszerben nem szükséges a teljes készülék- vagy pofacsere munkadarabváltás esetén, elégséges lehet egy új megfogási tartomány beállítása. A Hilma rendszere egy innovatív megoldás segítségével biztosítja a mérettartomány automata beállítását. A beállítás hidraulika segítségével vezérelt, így teljesen automatizálható és kiküszöbölhető a kézi beállítás szükségessége.

A szorítópofák automatikusan cserélhetőek a Hilma rendszerében. Legyen szó hidraulikus vagy mechanikus cserélő-rendszerekről, bármelyiket lehet alkalmazni ezen célra. Az automatikus pofacsere folyamata csökkenti a gép állásidejét a manuális műveletek minimalizálása segítségével, így bővítve a készülék kapacitását.

Kulcsrakész megoldás!

A Hilma az ASH rendszert kulcsrakészen kínálja a felhasználók számára, hiszen a korábban említett speciális kivitelű satun túl, ezeket is biztosítani tudja:

  • a Stark nullpontrendszereinek segítségével a készülékeink rögzítését a palettához/ gépasztalhoz nagy ismétlési pontossággal és gyorsan,
  • a munkadarab szorítását és oldását egy külsős Roemheld tápegység segítségével, aminek a vezérlése összeköttetésben áll a robot vezérlésével (amennyiben nem áll a gépen rendelkezésre központi hidraulika),
  • a Stark nullpontrendszere további rugalmasságot biztosít az által, hogy a különböző hidraulikus, pneumatikus, esetleges elektromos csatlakozások is automatikusan jönnek létre a nullpontrendszerbe épített átvezetők révén. A készüléktisztítás és lefúvatás is automatizálttá válik ez által és a készülékre integrált szenzorok tápellátása, adatkapcsolata is biztosított,
  • a STARK nullpontrendszer a robotkarra is implementálható, hogy fogadja és cserélje a megfogó készüléket.

A Hilma mechanikus működtetésű saturendszerei is automatizálhatóak, így akár a már meglevő, hagyományos rendszereinkben is automatikus lehet a megfogási tartomány beállítása, a pofacsere és a készülékcsere. Külön előny, hogy maga a megfogó rendszer nem igényel energiaátalakító közeget, így csak a működtető eszköznek kell tápellátás. Emellett továbbra is fennmarad a normál, manuális használat lehetősége.

Ehhez a Hilma egy egyszerű, csavarorsós szerszámot épít be rendszerünkbe. A csavarorsó lineáris mozgását pneumatika segítségével tudjuk elérni, minden pozíciót figyelhető helyzetérzékelővel látnak el. A rendszer automatikusan, a helyzetérzékelés segítségével érzékeli és szabályozza helyzetét.

A vezérlő összekapcsolható a szerszámgép vagy a cella további rendszereivel. A programok előre konfiguráltak:

  • indítás: egy megfelelő méretre állítjuk be a megfogórendszert
  • szorítás: az orsó forgatása a megadott nyomaték elérésig
  • oldás: a rendszert a megadott érték segítségével oldjuk
  • alap pozíció: a paletták szabadon mozoghatnak.

A Hilma ezeken az említett fejlesztéseken túl is folytatja az innovációt. Eddig egy vásárló részére gyártottak egyedileg egy 2 darabos elektromos satu rendszert. Az ASH rendszerhez hasonlóan ezek is pofa gyorscsere rendszerrel ellátottak. A kidolgozott megoldásnak hála az adott felhasználó egy széles termékpalettát tudott lefedni mindössze 2 darab, azonos típusú, kompakt kivitelű satuval.

A megmunkálógép, amelyre a rendszer került, egy Chiron FZ08-as volt, amelyen egy alumínium termékcsalád megmunkálását tervezték. A megfogási-rendszerrel 1 és 10 kN közötti szorítási erőt tudunk biztosítani, 80 milliméter megfogási löket mellett.

Összességében a Hilma saturendszerei a széles palettának és a különböző szakterületek együttműködésének köszönhetően, komplett megoldást kínálnak a felhasználóknak. Egy helyről, egy cégcsoporttól teszik elérhetővé teljes automata megoldásaikat, ezáltal gördülékenyebbé téve a felhasználók gyártási folyamatait.

Forrás: Hilma-Roemheld GmbH

Németh István projektmérnök

Gimex-Hidraulika Kft.

a Roemheld csoport hivatalos partnere

[email protected]

www.gimex.hu

Kiemelt Partnereink