Beszállítók Saját magának képez szakembert a Borsodi Műhely

Saját magának képez szakembert a Borsodi Műhely

Pardavi Mariann | 2014.03.28 09:31

Saját magának képez szakembert a Borsodi Műhely

Hiába az autóiparban jól csengő név, még a győri alkatrészgyártóhoz sem özönlik a jól képzett, tapasztalt szakember. Éppen ezért pár évvel ezelőtt tanműhelyet épített, hogy biztosítsa a vállalkozás számára a folyamatos szakember utánpótlást.

Egy korábbi interjúnkban arról számoltunk be, hogy a Gimex Hidraulika milyen lépéseket tesz ez ügyben. Ezúttal Horváthné Borsodi Mónika, a győri Borsodi Műhely Kft. ügyvezető igazgatója osztja meg tapasztalatait szakemberutánpótlás-témában.

A vállalat több irányban is elindította stratégiáját: középiskolai és egyetemi szinten is tesz lépéseket. Elsők között kapcsolódott be a Széchenyi István Egyetem által indított, Practing nevet viselő kezdeményezésbe, mely arra hivatott, hogy a hallgatók megfelelő gyakorlati tudás birtokában szerezzenek diplomát. Hasonló megfontolásból vágtak neki a duális képzés támogatásába is.

Horváthné Borsodi Mónika

A Practing-gyakorlat során a hallgatóknak három hónapot ajánlunk fel, s egy héten négy-öt napot töltenek nálunk. Nem kizárólag a mérnökképzésben részt vevőkkel dolgozunk együtt, több alkalommal fogadtunk már a személy- és a pénzügy területére is gyakornokokat. Jellemzően az utolsó félévüket töltő hallgatók érkeznek hozzánk, s többeknek ajánlottunk fel a diploma megszerzésének fényében munkaszerződést is – fogalmazott Horváthné Borsodi Mónika.

Hasonló elveken alapul a duális képzés is: az elméleti tudás csak a gyakorlati tapasztalattal ad kerek egészet. Ezen megfontolásból a Borsodi Műhely is beszállt a programba: februárban három hallgató kezdte meg egyéves gyakorlatát a cégnél. Ketten a célgéptervezés területére kerültek, egy hallgató pedig a termelés-előkészítésben látott fantáziát.

Olyan időszakban érkeztek, amikor rengeteg a munka. Nálunk az a gyakorlat, hogy a hallgatókat is bevonjuk a munkába: feladatokat kapnak, teljesíteniük kell. Mi ugyanis tervezünk velük. A valós tudásukra csak akkor derül fény, ha igazi feladatot adunk nekik – vallja az ügyvezető.

Szakemberekre azonban nemcsak mérnöki szinten van szükség: a műhelybe is olyan munkatársak kellenek, akik értenek a szakmájukhoz. A Borsodi Műhelyben végzett munka azonban speciális, ugyanis egyedi gépalkatrészek gyártára rendezkedtek be, ennek megfelelően minden megbízás különbözik. A cég kisújszállási telephelye éppen ezért tanműhellyel bővült, ahol az Illéssy Sándor Baptista Szakközép- és Szakiskolával közösen indították el programjukat. – Ez 2009-ben indult, ahol két évig gépi forgácsolást tanulnak a diákok tanulószerződéssel. Ez az elnevezés minden fémekkel kapcsolatos munkát lefed: megtanulják az esztergályozást, a marást, a köszörülést és így tovább. Később lehetőségük van azt a szakmát még jobban megismerni, amelyik a leginkább közel áll hozzájuk. Idén májusban tíz végzősből nyolcnak szeretnénk állásajánlatot tenni, közülük remélhetőleg Győrbe is jönnek majd dolgozni.

Kell is a folyamatos utánpótlás. Egyrészt a fejlődés követeli meg a több és több szakembert, másrészt pedig nem ritka, hogy a multinacionális cégek csábítják el a munkatársakat.

– A nagyobb cégeknek nem a pályakezdők kellenek, hanem azok, akiknek már van két-három éves gyakorlatuk. Többször fordult már elő, hogy olyan mondott fel tőlünk egy multis ajánlat miatt, akibe időt, energiát, pénzt áldoztunk, és mikor ezek beértek volna, felmondott. Ezzel nem tudunk mit kezdeni, aki menni akar, elmegy. Úgy gondolom, mi versenyképes fizetést adunk és megfelelő körülmények között dolgoznak nálunk. Ráadásul, az is a Borsodi Műhely malmára hajtja a vizet, hogy itt nincs két egyforma munka. Egy nagy cégnél azonban gyakori, hogy valaki csak egy adott folyamatot végez. Aki szereti a változatosságot, az ne menjen multihoz dolgozni. Mindemellett igyekszünk megőrizni a családias hangulatot – igaz, ez lassan 170 munkatársnál már nem is olyan könnyű...

Kiemelt Partnereink