Beszállítók Rekord árbevételről jelentett az SK Innovation

Rekord árbevételről jelentett az SK Innovation

autopro.hu/V.M. | 2021.02.10 13:21

Rekord árbevételről jelentett az SK Innovation

Fotó: SK Battery Hungary

2020-ban az előző évihez képest több mint kétszeresére, 1,2 milliárd euróra nőtt a koreai SK Innovation akkumulátor-üzletágának árbevétele, azonban még így is 318 millió euró veszteséggel zárta az évet a magas beruházási költségek miatt, amikben a második magyarországi termelőüzem és kettő kínai egység építése szerepel.

Hirdetés

Korea legnagyobb energia- és vegyipari vállalatának akkumulátor-üzletága rekord összegű árbevétellel zárta az előző üzleti évet, a jövőben pedig újabb rekordok várhatóak, mivel a vállalat közleménye szerint az üzletág eladásai gyorsan növekednek.

Annak magyarázatául, hogy a részleg ennek ellenére miért nem vált még nyereségessé, az SK Innovation az utolsó negyedévi pénzügyi eredmények ismertetésénél a Koreán kívül épülő üzemekkel kapcsolatos beruházásokat jelöli meg.

Új üzemek itthon, Kínában és Grúziában is

Dél-Koreán kívül az SK Innovation jelenleg hazánkban, Komáromban és a kelet-kínai Csangcsou városában működtet egy-egy akkumulátorgyárat. A komáromi üzem évente 7,5 gigawattórányi akkumulátorkapacitást tud előállítani.

A szintén komáromi, 9,8 gigawattóra kapacitású második magyarországi egység építési munkálatai még tartanak, emellett a vállalat már bejelentette, hogy harmadik európai gyárát is hazánkban, az ország eddigi legnagyobb zöldmezős beruházásának keretében építi meg. A sorozatgyártás kezdete az előbbi egységnél 2022 első negyedévére van kitűzve, míg az utóbbi, harminc gigawattóra kapacitásúnál az első építési ütem végével, 2024 első negyedévében fog indulni.

Kínában jelenleg kettő termelőegység is építés alatt áll, melyek 2021 első negyedévében fogják megkezdeni működésüket. Az egyik a kelet-kínai Yancheng városában, míg a másik a Hongkongtól Északra fekvő Huizhou városában kapott helyet. A két üzem együttesen évente húsz gigawattórányi akkumulátorkapacitást tud előállítani, így idén megduplázva azt, negyven gigawattórára növelik a teljes üzletág termelőkapacitását.

Az előbbiek mellett már Grúziában is folynak kettő gyár építési munkálatai. A kisebbik, 9,8 gigawattórás egységben a tervek szerint 2022 első negyedévében, míg a nagyobbik, 11,7 gigawattórásban 2023 első három hónapjában kezdődik a termelés.

Gyorsabban fog bővülni a gyártókapacitás

Az electrive.com cikke szerint az SK Innovation 2023-ra 85 gigawattóra, 2025-re pedig 125 gigawattóra globális termelőkapacitással akar rendelkezni. Ennek megfelelően felülvizsgálja a korábbi bővítési terveit, melyek szerint az évtized közepére száz gigawattórányi kapacitással rendelkezett volna.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink