Beszállítók Rejtett értékek: szerszámtervezéstől a gyártásig

Rejtett értékek: szerszámtervezéstől a gyártásig

autopro.hu | 2022.10.07 10:20

Rejtett értékek: szerszámtervezéstől a gyártásig

Fotó: Hajdu Autotechnika Zrt.

A legtöbb esetben autóipari alkatrészek gyártójaként hivatkoznak a Hajdu Autotechnika Zrt.-re, amely több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a fémmegmunkálás és lemezalakítás terén, sőt már jó ideje nagyobb hozzáadott értékű termékek is készülnek gyártócsarnokaiban. Azonban fontos tudni, hogy a Társaság rendkívül komplex szolgáltatást kínál a szerszámtervezés, gyártás és karbantartás terén egyaránt.

Hirdetés

A hajdúsági autóipari vállalat magas mérnöki szolgáltatással biztosítja szerszámtervezési folyamatát. A tervezés tapasztalt szakembereik által teljes körűen, 3D-s környezetben, CREO tervező szoftverrel történik. A megmunkálás lépéseinek tervezését és a szerszámfelületek modellezését pedig az AutoForm szimulációs szoftverben készítik. Minden típusú szerszám tervezésével és gyártásával foglalkoznak, az egy- vagy többlépéses gyártóeszközöktől kezdve, a tandem és sorozattípusokon át egészen a transzferszerszámokig. A precíz mérnöki munkát igénylő transzferszerszámok esetében a megmunkálás szimulációján túl a transzfermozgások szimulálását is képesek elvégezni.

Eszközök és gépek hosszú sora

A Hajdu mintegy 2500 négyzetméteres saját szerszámüzemmel rendelkezik, így a megtervezett szerszámok legyártása szintén házon belül, gazdag eszköztárral történik: CNC esztergákon, megmunkáló központokon, köszörűgépeken, hőkezelő kemencéken, illetve huzal- és tömbszikraforgácsoló gépeken. A meglévő képességeiket szükség esetén megbízható kooperációs partnereikkel egészítik ki.

A teljes szerszámtervezési és -gyártási folyamatukat végigkísérő, GOM szkennert is magába foglaló méréstechnikai eszköztárukat bővítették egy több tengelyes koordináta mérőgéppel (CMM). Érdemes kiemelni, hogy a 3D szkenner berendezésük mobil, így a kitelepülés sem jelent problémát a munka során.

Egyik legnagyobb előnyük, hogy a modern gyártócsarnokban 30 különböző adottságú présgéppel - 25–630 tonnás hagyományos és szervo meghajtású présgépek, valamint 10–1250 tonnás hidraulikus prések - rendelkeznek, amelyek garantálják az elkészült szerszámok próbáját, a teljes mintázási folyamat biztosítását.

Fotó: Hajdu Autotechnika Zrt.

Javítás vagy optimalizálás – mindenre kínál a Hajdu megoldást

Az átfogó projektek menedzselésén túl az áttelepítések terén is rendelkeznek kellő tapasztalattal. Szükség esetén a gyártóeszközök digitalizálását követően a szimuláció alapján javaslatot tesznek a szerszámok javítására, optimalizálására, így biztosítva a gördülékeny gyártásindítást.

Az autóipar mondhatjuk viharos időket él, de az ambiciózus vállalat a tavalyi közel 50 százalékos növekedés után az idei évre szintén mert nagyobbat álmodni. Kilenc milliárdos éves terve időarányosan pozitív képet mutat és hasonló eredményeket várnak az őszi hónapokra is.

A 100 százalékban magyar magántulajdonban lévő Hajdu Autotechnika Zrt. hetvenéves tapasztalattal a háta mögött foglalkozik jellemzően autóipari alkatrészek, valamint fémmegmunkálással és lemezalakítással előállított részegységek gyártásával. Vállalják gyártóeszközök tervezését, kivitelezését, karbantartását is.

Tudjon meg többet a Hajdu Autotechnikai Zrt.-ről az autopro.hu és a MAGE járműipari konferenciáján! Vegyen részt az Energiaárrobbanás és vállalati válaszok a gyártásban és a fejlesztésben című kerekasztal-beszélgetésen, ahol Dedéné Novotni Anna, a vállalat vezérigazgatója is megosztja tapasztalatait! A Hajdu Autotechnika Zrt. vezetője mellett Bálind János, a Bálind Kft. ügyvezető igazgatója, Gergen Péter, a Bosch Budapesti Fejlesztési Központjának elektromobilitás fejlesztés igazgatója, Tymcsuk Tamás, a Le Belier Magyarország Zrt. ellátási lánc vezetője és Zentai Zsolt, az Audi Hungaria Zrt. Épülettechnika és infrastruktúra tervezés vezetője is részt vesz a beszélgetésben. Ne maradjon le, regisztráljon most az alábbi linken a Techtogether 2022 járműipari konferenciájára és találkozzunk október 18-án a Bálnában!

Dedéné Novotni Anna, a Hajdu Autotechnika Zrt. vezérigazgatója

Dedéné Novotni Anna, a Hajdu Autotechnika Zrt. vezérigazgatója

Dedéné Novotni Anna a Miskolci Egyetem Közgazdász Karán szerezte diplomáját szervezés-vezetés szakirányon. Egyetemi tanulmányait követően a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karán volt tanársegéd, miközben PhD tanulmányait folytatta. 1999-től 7 éven keresztül óraadó tanárként látott el egyetemi oktatást. Mindeközben a banki szektorban helyezkedett el: a CIB banknál 5 évig foglalkozott vállalati hitelezéssel, illetve a Debreceni Fiók fiókvezető helyettese volt. 2003 óta dolgozik a HAJDU-nál, ahol kezdetben stratégiai igazgató pozíciót töltött be, ezt követően pedig 2005-ben lett a Hajdu Cégcsoport mindhárom tagvállalatának vezérigazgatója. Jelenleg a Cégcsoport Igazgatóságának alelnöki tisztsége mellett a HAJDU Autotechnika Ipari Zrt. vezérigazgatói feladatait is ellátja.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink