Beszállítók Reformokat és váratlan eredményeket hozott 2020 a Gimexnek

Reformokat és váratlan eredményeket hozott 2020 a Gimexnek

Szammer Nikolett | 2020.12.31 08:21

Reformokat és váratlan eredményeket hozott 2020 a Gimexnek

Görcs Annamária, a Gimex-Hidraulika Kft. ügyvezetője. | Fotó: Gimex-Hidraulika Kft.

A koronavírus-járvány váratlan berobbanása a feje tetejére fordította a vállalatok életét. A munkadarab befogástechnikai elemek és rendszerek értékesítésével foglalkozó vállalat sikeresen vette az akadályokat, olyannyira, hogy várakozáson felül eredménnyel zárhatta 2020-at. Interjú Görcs Annamáriával, a Gimex-Hidraulika Kft. ügyvezetőjével.

Mi volt a legfontosabb esemény a Gimex-Hidraulika Kft. életében 2020-ban?

2020-ban is nyereséges évet zárunk a vezetők és a munkatársak konstruktív szakmai és emberi együttműködésének köszönhetően, és igyekeztünk a lehető legtöbb munkafolyamatot digitális platformra helyezni.

Hogyan hatott a koronavírus-járvány a cég életére? Történt nagyobb változás a munkavállalók számában?

Az olaszországi hidraulikus beszállítóinktól már érkeztek hírek a vírussal kapcsolatban azelőtt, hogy az olasz kormány a teljes gazdasági leállást elrendelte volna, ennek köszönhetően a hidraulikus raktárkészletünket időben feltöltöttük. A németországi, befogástechnikai elemeket gyártó beszállítóink egyáltalán nem álltak le, ez lehetővé tette a folyamatos szállítást, így a rendkívüli helyzet a partnereink kiszolgálásában nem okozott fennakadást.

A munkatársaink egy része otthonról dolgozott, viszonylag gyorsan kialakult az új rend. A folyamatos munkaellátottságunknak hála, az egészség védelmének érdekében hozott intézkedéseken túl nem volt szükség megszorítások bevezetésére. A létszámot tekintve teljes a Gimex-csapat, és normál munkaidőben dolgoztunk egész évben.

A vállalat partnerei között autóipari cégek is találhatók. A megrendelések mekkora hányada autóipari, és hogyan változott azok aránya a járvány kitörése óta?

A járműipartól kezdve a mezőgazdaságon át több iparágba is szállítunk termékeket, itt arányaiban nem történt változás, a partnereink jelentős része továbbra is az autóiparhoz kötődik.

Milyen beruházásokat hajtottak végre az idei év folyamán?

60 százalékkal bővítettük az alapanyag raktárkészletünket, továbbá a vállalatirányítási- és informatikai rendszerünk teljeskörű fejlesztése történt meg. A tartós home office miatt a hordozható eszközök, laptopok számát is növeltük, és elkészült az általunk forgalmazott termékeket bemutató oktatótermünk is, amelyet reményeink szerint 2021-ben lesz lehetőségünk kihasználni.

Hogyan értékelnék a 2020-as évet a cég szempontjából? Mennyire kellett eltérni a válság miatt a korábbi tervektől?

Márciusban a feje tetejére állt a világ és - ahogy a legtöbb cégnek -, nagyon nehéz volt előre tervezni, nem tudhattuk, hogy leáll-e az egész gazdaság, lesz-e elég munkánk, éppen ezért a menedzsmenttel többféle forgatókönyvet is készítettünk, a legrosszabb lehetőséggel is kalkulálva. Ezekről folyamatosan informáltuk a munkatársakat is. A nehezített pálya ellenére, a várakozásainkon felül alakultak a számaink az év végére, és összességében nagyon jól teljesített a csapat.

Mit várnak a következő évtől az iparág és saját vevőkörük szempontjából?

Az autóipar jövője egyelőre képlékeny, a következő pár évben fog kiderülni, hogy mi lesz a végső irány, de hasonló évvel számolunk 2021-ben, mint a 2019-es év volt.

Milyen fejlesztéseket, beruházásokat terveznek a következő évre?

Igyekszünk rugalmasan reagálni a piaci történésekre, bővíteni, fejleszteni a szolgáltatásaink körét, a termékportfóliónkat. Továbbra is tervben van a járvány miatt csúszó ingatlanfejlesztés is, amely az egész telephelyünket érintené.

Mennyiben befolyásolja a válság a digitalizációs, robotikai fejlesztéseket?

A járvány okozott némi bizonytalanságot, viszont fel is gyorsította - gyakorlatilag rákényszerítve minket -, hogy magunk mögött hagyjuk a 20. században még működő, de azóta elavult megoldásokat, eszközöket, és hogy megérkezzünk végre a 21. századba. Ez nem csak az autóiparra vonatkozóan, hanem az élet szinte minden területén gyökeres változásokat generált, amely a jövő új irányait alapozhatja meg.

A Gimex-Hidraulika Kft. előadásokat szokott tartani diákok számára az iskolákban vagy akár saját telephelyén. Milyen szintű képzést folytató diákok előtt szoktak beszélni, és milyen témaköröket tárgyalva? Sikerrel keltik fel ezek az alkalmak a tanulók érdeklődését a cég iránt?

A fő célunk az előadásokkal a szakmai tudásmegosztás, amelyeket általában műszaki főiskolák, egyetemek végzős hallgatóinak tartunk, alkalmanként kooperációban egy-egy kiemelt partnerünkkel. Itt lehetőségünk van megismertetni a diákokkal az általunk képviselt legmodernebb munkadarab-befogástechnikai és hidraulikus megoldásokat. Legutóbb a kecskeméti Neumann János Egyetem GAMF karának, valamint a győri Széchenyi István Egyetem diákjai vettek részt az előadásainkon. Sok egykori hallgatóval vagyunk már munkakapcsolatban.

A szakmai utánpótlás biztosítása összességében fokozódó nehézséget jelent?

Munkatársaink többnyire pályakezdőként kezdtek nálunk, a betanulás mindenképpen időt igényel mind a munkáltató, mind a munkavállaló részéről. Egy-két évvel számolunk, mire a szükséges szakmai alapokkal rendelkező munkatársból tapasztalt műszaki tanácsadó válik. A csapatunk stabilnak mondható, a legtöbb jelenlegi munkatársunk már több, mint 4-5 éve van a Gimexnél.

Kiemelt Partnereink