Beszállítók Óriási kihívás előtt az európai műanyagipar

Óriási kihívás előtt az európai műanyagipar

autopro.hu | 2023.09.12 16:22

Óriási kihívás előtt az európai műanyagipar

Fotó: myCEPPI

A műanyagipar jelentős kihívásokkal néz szembe 2025-2030 között. A European Plastics Pact vállalásai szerint a műanyag késztermékekben és csomagolóanyagokban átlagosan 25-30 százalék újrahasznosított műanyagot kell majd használni. Az elmúlt hetekben élénk szakmai vita folyik a közép-európai szakmai sajtóban arról, hogy vajon minden műanyagipari termékhez lesz-e elegendő regranulátum.

A vita alapját egy a Magyar Műanyagipari Szövetség ernyője alatt futó projekt első, polipropilénekre vonatkozó jelentése adja. Eszerint a polipropilén folyásindexe (MFR) megnő a jelenleg alkalmazott újrahasznosítási eljárások következtében. Ez azt jelenti, hogy az újrahasznosított regranulált polipropilénből már nem gyártható ugyanazon termék, mint a kiinduló termék volt. Ebből következik például, hogy Magyarországon több, mint 100 ezer tonna műanyag termékhez – elsősorban szál, fólia és cső alkalmazásokhoz – nincs sem elegendő mennyiségű, sem megfelelő minőségű regranulátum. De ugyanígy nincs elegendő mennyiség és minőség sehol Európában. Ez a jelenség elsősorban a hosszú polimerláncú műanyagok esetében kritikus, amelyek az európai műanyagtermelés közel háromnegyedét teszik ki.

Az említett kémiai törvényszerűség miatt például a polietilének esetében jelentősen megnő az regranulátum tartalmú fóliák vastagsága, így a csomagolások tömege is, akár kétszeresére. A tét nagy, hiszen minden ipari gyártósor végén egy csomagológép van. Ha a csomagológép leáll, a gyártást is le kell állítani. A műanyag a mai globalizált világunk jellemzője, enélkül sem a jelenlegi ipari és mezőgazdasági struktúrák nem működnének, sőt a városias életforma is ellehetetlenülne. A folyásindex zsarnokságával számolnunk kell, együtt kell vele élnünk. Arra kényszerít bennünket, hogy megvalósítható és tartósan fenntartható célokat tűzzünk ki magunk elé.

Mi a megoldás?

A jelenleg létező és elterjedt műanyaghasznosítási mód, a mechanikai újrahasznosítás képes részben kezelni a problémákat, a megoldáshoz azonban nagyon szofisztikált hulladékkezelésre, válogatásra, és folyamatos, azonos minőségű hulladékáramra van szükség. Megoldás lehet az ipari méretekben még nem létező kémiai újrahasznosítás is.

Az idei Central European Plastics Meetingen a megoldásokról lesz szó, szeptember 19-én és 20-án Budapesten. A résztvevők, közel 500 cég Közép-Európa minden országából érkeznek. Az MMSZ, a MOL és a MOHU a konferencia során, felmérik a résztvevők jelenlegi és jövőben várható regranulátum igényeit. Létrejön a Közép Európai Újrahasznosítói Kerekasztal, mint lobby szervezet, amelynek célja a szabályozás és a fizika törvényszerűségeinek összehangolása. Továbbá a közép-európai műanyagipari szövetségek találkozójára is sor kerül, hogy egyeztessék érdekvédelmi tevékenységüket.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink