Beszállítók Nyolc önkormányzat is támogatja a klasztert

Nyolc önkormányzat is támogatja a klasztert

Gulyás Géza | 2013.06.12 05:35

Nyolc önkormányzat is támogatja a klasztert

Bicske, Kisbér, Komárom, Mór, Oroszlány, Pusztavám, Tata és Tatabánya önkormányzatainak együttműködési megállapodásban rögzített támogatása mellett alakult meg két éve a Vértes-Duna Járműipari Klaszter (VDJK). A térség járműiparában érdekelt 16 vállalat, szervezet hívta életre. Egyik legfontosabb feladata a hosszú távú és sikeres együttműködés erősítése az ipar, a kutatás + fejlesztés és az önkormányzatok között.

A Vértes-Duna Járműipari Klaszter (VDJK) 2011 tavasza óta a régió meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát. Támogatja a járműipart és a mechatronikát, hozzájárul a foglalkoztatottsági színvonal bővüléséhez, erősíti a vállalkozói árbevétel növekedését és a tagok exportpiaci lehetőségeit. A klasztertagok nemzetközi kapcsolatainak erősítése érdekében a VDJK a legnagyobb európai klaszter közösség tagja lett.

A klaszter tagjai tavaly részt vettek Frankfurtban a nemzetközi Automechanika szakkiállításon és vásáron. A rendezvény a jövő mobilitása terén a világ vezető vásárának számít. Számos kiállító mutat be innovatív megoldásokat a szerelés, átszerelés, autóalkatrészek, kármentesítés és újrahasznosítás területéről. A tagvállalatok közül a tatabányai P-Metál Kft., az oroszlányi GMD Hungary Ipari Kft., valamint a székesfehérvári Strasszer Autosystem Kft. vett részt látogatóként. A tervek szerint a következő Autómechanika vásárra már kiállítókként érkeznek.

A klaszter delegációja Stuttgartban, a Global Automotive Components and Suppliers elnevezésű expón

A klaszter a közelmúltban Móron az FHL Björn Hungary Kft. telephelyén tartotta idei első rendezvényét. A vendégeket Fenyves Péter, Mór polgármestere köszöntötte, majd Révész Róbert klaszterelnök bemutatta társaságuk, az FHL Björn Hungary Kft. tevékenységét, főbb termékeiket és üzleti partnereiket. Bonda Ágnes klasztermenedzser az idei évről elmondta, hogy zsúfolt hazai és nemzetközi program vár a tagokra.

Minden gazdálkodó, termelő tevékenység munkájában jelentős hányadot tesznek ki az energiaköltségek (villany és földgáz). Az olcsóbb energiabeszerzés tapasztalatairól szólt Fábián Zoltán, az Ajkai Járműipari Klaszter koordinátora és Benke Zsolt, a Sourcing Hungary Kft. munkatársa. Több éves tapasztalat, hogy a szabadpiaci energiaszolgáltatók egyénileg sohasem adnak olyan olcsó árajánlatot a fogyasztónak, mint amilyet közös, illetve csoportos tenderezéssel lehet elérni. Nagyobb vállalkozások esetén a csoportos beszerzéssel elért alacsony árral egy-egy cégnél az éves megtakarítás több millió forint, a kisebbeknél is százezres nagyságrendű.

A képzést is fontosnak tartja a Vértes-Duna Járműipari Klaszter. Ennek szellemében háromalkalmas beszállítói képzéssorozatot indítottak tagjaik számára. A menedzsment-ismereteket bővítő, beszállító-fejlesztő workshop a Nemzeti Külgazdasági Hivatal és jeles szakelőadók közreműködésével valósult meg. A kihívásokra, a kiélezett problémákra igyekeztek a szakelőadók olyan megoldásokat, szimulációs módszereket átadni, amelyek a logisztikai tervezésben, a minőségügyi problémák kezelésében, vagy a vevői kommunikációban is hasznosíthatók a mindennapi munka során.

A sikeresen elvégzett alapfokú tanfolyam után iparjogvédelmi ismereteik bővítésének következő lépcsőfokaként ősztől középfokú képzésen vesznek részt a Vértes-Duna Járműipari Klaszter tagvállalatainak munkatársai. A tanfolyam előadásait a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szakemberei tartják a Hivatal székhelyén. A tanfolyam mélyebb ismereteket ad a résztvevőknek az iparjogvédelem rendszeréhez, a különböző oltalmi formák megvédéséhez és az ezekhez szükséges eljárások jogi hátteréhez. A 60 tanórás képzés írásbeli és szóbeli vizsgával zárul és középfokú iparjogvédelmi szakképesítést tanúsító bizonyítvány megszerzését teszi lehetővé.
A tervek közé tartozik az idén a műszaki gépemelő- és rakodógépekkel kapcsolatban a kormányrendelethez kötött kötelező jellegű átképzések biztosítása, az EFQM képzés indítása ősszel. Előkészítik a fejlődő klaszter pozíciót, mert 2014-től újabb pályázati forrásra számítanak, ami továbbra biztosítja a működést. Véglegesíteni szeretnék a partnerkereső rendszert, valamint folyamatosan bővítik a taglétszámot. Előkészítik a HR fejlesztési módszertanat, a tagvállalatok humán erőforrás változásainak feldolgozása alapján.

A klaszteralapítók
Járműipari szervezetek:
· Alu-Span Kft.
· Benteler Autótechnika Kft.
· Bitter-Szűcs Garázs Bt.
· Fhl Björn Hungary Kft
· Frimo Hungary Kft.
· Giga 2003 Kft.
· GMD Hungary Kft.
· Hammerstein Bt.
· Intermotor Kft.
· LEAR Corporation Hungary Kft.
· Lehel Coachbuilder Járműipari és Kereskedelmi Kft.
· Megakrán Kft.
· P-Metal Kft.
· Pressmetal Kft.
· Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft.
· Rejlek Metal&Stamping Kft.
· Strasszer Autosystem Kft.

Szolgáltató szervezetek:
· Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (klasztermenedzsment szervezet)
· Gazdaságfejlesztő Szervezet, Tatabánya

Oktatási és K+F intézmény:
· Edutus Főiskola

Kiemelt Partnereink