Beszállítók Német-indiai acélhatalom született

Német-indiai acélhatalom született

Kuthi Áron | 2018.07.02 14:10

Német-indiai acélhatalom született

A német Thyssenkrupp és az indiai Tata Steel bejelentették, hogy joint venture keretében szövetségre lépnek egymással, megalakítva Európa második legnagyobb acélvállalatát.

Az új entitás, a Thyssenkrupp Tata Steel ezzel a lépéssel felzárkózott az Arcelor Mittal mögé, amely 12 éve szintén összeolvadással jött létre. Ez utóbbi persze globálisan még piacvezető marad a maga 68 milliárd dolláros éves bevételével, de Európában nagy kihívót kaptak.

A ThyssenKrupp Tata Steel 16 milliárd eurós éves bevétellel, 34 gyártási helyszínnel rendelkezik, éves acéltermelése 21 millió tonna. A június 30-án aláírt összeolvadást már eleve egy évnyi tárgyalássorozat előzte meg, és 2018 végére, 2019 elejére várható a folyamat lezárása attól függően, hogy kifogást emelnek-e az európai trösztellenes hatóságok.

A hollandiai központú új cég összesen 48 ezer embert foglalkoztat, a cégvezetés az acélgyártási szektor szinergiáinak jobb kihasználásával indokolta a lépést. Heinrich Hiesinger, a Thyssenkrupp vezére indoklásában elmondta, csak így őrizhető meg, hogy az utóbbi időben nagy nyomás alá helyeződött európai acélipar megőrizhesse pozícióját és hogy hosszabb távon is biztonságban maradhassanak az állások.

A Financial Times amerikai üzleti napilap szerint azonban a Thyssenkrupp felügyelőbizottságában nem volt egyhangú a szavazás az új céges formáról, ketten ellene voksoltak, egy személy pedig tartózkodott. A megállapodás szerint mindkét félnek 50-50 százalékos részvényaránya lesz, de egy esetleges jövőbeni tőzsdei bevezetés során a Thyssenkruppnak 55, a Tatának 45 százalék nyereség jár. Az amerikai lap idézi Elliott Advisors tanácsadó cég gyorselemzését, miszerint a német acélóriás túl olcsón adta magát, szerintük európai nyereségessége okán körülbelül 80 százaléknyi részvényarány illette volna meg. A lap szerint a Thyssenkruppban 18 százalékos tulajdoni hányaddal bíró svéd Cevian Capitalnak is fenntartásai vannak az összeolvadást iletően.

Az indiai és a német cég terveiről már jó ideje tudni lehetett, az első hírek hallatán nem is reagált rosszul a piac, mivel mindkét cég részvényei emelkedtek.

Kiemelt Partnereink