Beszállítók Munka van, munkaerő talán lesz elég – de hol lakjanak a dolgozók?

Munka van, munkaerő talán lesz elég – de hol lakjanak a dolgozók?

Pardavi Mariann | 2017.10.26 09:35

Munka van, munkaerő talán lesz elég – de hol lakjanak a dolgozók?

A munkaerőhiánnyal járó termelési problémák mindennaposak az autóiparban tevékenykedő vállalatoknál, és a probléma kéz a kézben jár a lakhatási kérdésekkel is. Hol lakjanak a dolgozók? Mekkora sugárban lehet buszokkal szállítani a munkatársakat? A hazai vállalatoknak a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben azzal is szembesülniük kell, hogy nagy nehézségek árán megtalált szakembereket elszállásolják.

A napokban jelentették be, hogy az Aventics Hungary Kft. és Eger önkormányzata együttműködésével valósul meg több társasházi lakás korszerűsítése egy közel kétszáz lakásos felújítási projekt során. A lakhatási támogatás a vállalat elképzelései szerint fontos vonzerőt jelentene a fiatal, kvalifikált szakemberek számára és lehetővé teszi, hogy az ország bármely pontjáról Egerbe csábítsák és ott is tartsák a fiatal mérnököket. Erre a lépésre azért lesz szükség, mert a fejlesztési osztályuk létszáma 2018-ban várhatóan megkétszereződik. Ezen az osztályon jelenleg tizennégy mérnök dolgozik, a feladatok bővülésével párhuzamosan a konstruktőri csapat létszáma jelentősen növekedni fog.

Ilyen lakásokkal csábítja az Aventics a mérnököket

A kecskeméti Mercedesnél is hasonlóan segítik a dolgozókat, 2016-ban adták át az első felújított bérlakásokat. Negyven darab 43-51 négyzetméteres összkomfortos, központi fűtéses, beépített konyhával ellátott lakás bérlésére van lehetősége a dolgozóknak. A pályázatok elbírálásakor figyelembe veszi a gyárnál eltöltött időt, a vállalatnál dolgozó hozzátartozók számát, a pályázó gyermekeinek számát, valamint az állandó lakóhely Kecskeméttől való távolságát. Az is fontos szempont, ha valaki egyedül neveli a gyermekét.

Győrben a lakhatás talán még komolyabb problémát jelent, mint az ország másik felében. A kiadó lakásokra azonnal lecsapnak, az albérletek árai a fizetések nagy részét el is viszik. Komoly problémát jelent továbbá, hogy nem épül annyi lakás, mint amennyire szükség volna. A nyugat-dunántúli vállalatok az utóbbi években azt tapasztalhatják, hogy mintha a régióban elfogyott volna a szabad munkaerő, ezért akár az ország másik végéből is várják a munkaerőt. Azonban azt be kell látni, hogy a költözésre hajlandóaknak valahol lakniuk is kell, Győrben pedig az ideálistól nagyon távoliak a lakhatási feltételek.

David Toth, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. ügyvezető igazgatója egy korábbi interjúban úgy fogalmazott: nem tartja jó megoldásnak, ha buszjáratokat indítanak és messziről gyűjtik be az embereket. Szerinte az utazás kimerítő és rengeteg időt elrabol. Helyben kell gondolkodni. A megoldást egy, a 60-as, 70-es években már tapasztalt lakásépítési hullámban látja, természetesen a korszerű technológiák alkalmazásával. Kis lakások, viszonylag alacsony költséggel.

Természetesen nem arról van szó, hogy ölbe tett kézzel várnak a Nemak vezetői, hogy elinduljanak a munkagépek, felhúzzák a falakat, és vakoljanak az építőmunkások. A vállalat egyedi elbírálás alapján kamatmentes hitelhez segíti azokat a munkatársait, akik már bizonyítottak a cégnél.

Mi lenne a végső megoldás? Önkormányzati támogatás? Állami lakásépítési projekt?

Kiemelt Partnereink