Beszállítók Minőség, szakértelem – a két kulcsszó, amivel talpon lehetett maradni

Minőség, szakértelem – a két kulcsszó, amivel talpon lehetett maradni

Pataki Gábor | 2012.02.08 01:52

Minőség, szakértelem – a két kulcsszó, amivel talpon lehetett maradni

Az A/C Légkondicionáló és Járműhűtő Kft. megalakulásakor az országban még csak öt, Budapesten pedig két klímaszervíz működött. Az évek során a bevásárlóközpontok az olcsó klímáikkal nem hogy konkurenciát jelentettek volna, hanem sok esetben éppen piacot nyitottak a cég számára. A cég számára, amelyet apa és fia visz – dupla interjú Mosonyi Józseffel és Mosonyi Andrással. Az A/C Légkondicionáló és Járműhűtő Kft. volt az országban a második olyan cég, amely ilyen járműipari tevékenységet végezve megszerezte az ISO 9002-es minősítést. Javították már a fővárosi önkormányzat az autóit, klimatizálták már a határőrség járműveit is.

Hirdetés

Az apa: Mosonyi József, ügyvezető igazgató

A honlapjukon az áll, hogy a forgalmazott termékek elvtelen, „csakazértis” eladása a hűtős-klímás szakmában megengedhetetlen és etikátlan, még akkor is, ha ez nem eredményezhet azonnali, rövidtávú eredményeket. Túl lehetett így élni a válságot – vagy éppen ezért sikerült?

Ez egy elég régen megfogalmazott dolog, de mint alapelvet nem adtuk fel. A körülmények azonban különösen az elmúlt 2-3 évben sokat változtak. A vevői kör nem igazán igényli a szakszerűséget, a minőséget, mert ezeket a kifejezéseket hallja egyből azt gondolják, ez egy drága cég… Főként a tavalyi évtől tapasztaljuk, hogy sokan csak a hajtott kerekeken kérnek téli-nyári gumi cserét. Ebben benne van, hogy az illetőnek nincs pénze, hogy vegyen egy jó minőségű garnitúrát. Ez pedig több a minőségnél, mert az életét kockáztatja, aki nem megfelelő gumikkal jár. Vannak persze, akik például nagy terepjárókkal járnak – ott látszik, hogy van mögöttük egy anyagi biztonság, háttér, de valahogy úgy tapasztalom, sokan a minőségre nem figyelnek.

Akkor Önök mit tudnak mégis nyújtani?

Változatlanul elmondjuk a szakszerűségről és minőségről tartott véleményünket és a vevő dönt, hogy mit fogad meg, mi az, amit kér és mi az, amit majd csak esetleg később. A vevő a kiadásait akarja minimalizálni, én meg ezt meg is értem, mert a gumiszerelésen kívül el kell menni a gyógyszertárba és bevásárolni is. De mi nem adjuk fel a filozófiánkat és változatlanul próbáljuk meggyőzni az embereket, hogy ha takarékosan is, de mi az a szint, ameddig minimum el kell menni.

Mióta dolgozik ezen a területen?

Mosonyi József

Ha magáról a cégről beszélünk, akkor a ’90-es évek második felétől, de a hűtéstechnikában már előtte is jó pár évtizedet töltöttem. Amikor ezt a céget alapítottunk, akkoriban tetőzött Magyarországon a személygépkocsik utólagos klimatizálásnak időszaka. Négy-öt évig jól is ment a bolt, aztán az eladott új kocsiknak egyre nagyobb hányada lett klímás. A beszerelést így felváltotta a javítás-szerelés, illetve az utómunkák, és ebbe az irányba tolódott el a tevékenységünk. Emellett kisebb volumenben, de épületklíma-szerelést is végzünk. Itt kicsit visszakanyarodva a minőség kérdéséhez: az utóbbi pár évben a nagy bevásárlóközpontok hirdetik a klímákat, amit akár a vásárló maga is be tud szerelni. De ez nem igaz… Nem egy ilyen esetünk volt, hogy jött az ügyfél, hogy vette itt meg itt a klímát, de be kéne szerelni. Felmértük a lakást, az alapterületet, a műszaki paramétereket, és mondtuk, hogy hetvenezer forintért beszereljük. A vevő meg csak nézett, hogy negyvenezerért vásárolta a berendezést, itt valami hiba lesz…

Kellemetlen meglepetés.

Ha valaki egy legalább közepesen jó minőségű klímát akar 50-60 négyzetméterre, azt mindennel együtt nagyjából 140 ezer forint alatt nem lehet megúszni.

Mit ért közepesen jó minőség alatt?

Közepesen jó minőségű, ami szakszerű karbantartás mellett 8-10 évig el tud menni. De az emberek jelentős része – persze érthető módon – az olcsó termékeket vásárolja, ám nincs meg hozzá a szakértelmük. Az jár el helyesen, aki vásárlás előtt megkérdez egy szakcéget, hogy ők mit javasolnak.

De akkor tulajdonképpen mondhatjuk, hogy a bevásárlóközpontok piacot teremtettek Önöknek is.

Igen, csak a nehézséget az okozza, hogy sokan keserű szájízzel zárják a dolgot, mert kiderül, hogy nem is volt az olcsó olyan olcsó, sőt, az sem biztos, hogy jó… Vannak olyan olcsó készülékek, amelyeknek visszakereshetetlen a gyártója, vagy annyira ismeretlen, hogy soha nem is hallottunk róla.

Akkor az olcsó húsnak tényleg híg a leve?

Mondok egy példát. A freon 22 egy kiváló hűtőközeg, csak klór tartalmánál fogva az üvegházhatást, a Föld felmelegedését erősíti. Éppen ezért az ilyen hűtőközegeket világszerte törvényekkel, rendeletekkel kiirtották. Erre két évvel a jogszabályok megjelente után Magyarországon még mindig lehetett ilyen közeggel felszerelt gépeket vásárolni. Szóval ez a terület még meglehetősen kaotikus állapotokat mutat.

Még a baráti körömből is tudok több példát hozni, hogy a gyereknek elő volt készítve minden a szülők vállalkozásában, hogy beletanuljon, idővel átvegye a céget, de az inkább menekülőre fogta, mert semmi pénzért sem akarta azt az életformát, amit otthon látott. Önöknél azonban apa és fia együtt dolgozik.

Eredetileg Dunaharasztin egy garázsban kezdtünk el dolgozni. András már az elejétől részt vett a munkában, egy sor feladatot öntevékenyen végzett. Gondolkodott előre, ötletei voltak, amit aztán megbeszéltünk, megvalósítottunk.

És itt veszi át a szót a kereskedelmi vezető.

A fiú: Mosonyi András, kereskedelmi vezető

Mosonyi András

Amikor kezdtünk, Magyarországon összesen öt, Budapesten két klímaszervíz volt. Én sem tudtam, hogy ebből mi lesz, de hát kíváncsi voltam. Ha kőműves vállalkozást indítunk, akkor az valószínűleg nem érdekelt volna, mert tudom, miről van szó, de ezzel kapcsolatban senkinek nem voltak tapasztalatai, apu is csak elméletben tudta ezeket a dolgokat. Nem nagyon voltak klímás autók, tulajdonképpen mi is a saját hibáinkból tanultunk. Én egyébként is úgy tudom, hogy van autószerelő, villamossági szerelő képzés van, de esetleg egy-két tanfolyamot leszámítva kimondottan klímaszerelő nincs. Akkortájt meg kiváltképp nem volt.

Akkor mondhatjuk, hogy beleugrottak az ismeretlenbe?

Igen, közgazdász végzettségem van, szóval ezt én is abszolút autodidakta módon tanultam. Persze voltak kötelező tanfolyamok, amiket el is végeztünk, de alapvetően igen.

Szerelem lett belőle?

Szeretjük. Pedig most már tömegesen jelennek meg ilyen cégek, sőt, odáig jutottunk, hogy például már gumiszerelők is próbálkoznak autóklíma-töltéssel. Nyáron kicsi az igény a gumicserére, valami kell. Javításra nem vállalkoznak, mert ahhoz nincsenek meg a megfelelő szakmai ismereteik, de egy automata klímatöltő berendezést bárki könnyen megvásárolhat.

Ezzel akkor igen nagy lett a konkurencia?

Ez így kicsit fals, mert a szó klasszikus értelmében azt tekintem konkurenciának, aki azonos felszereltséggel, jogosítványokkal rendelkezik. Komoly szabályozások vannak azokra nézve, akik ezt a tevékenységet végzik, főként környezetvédelmi szempontokból. Zöld kártyát kell beszerezni, tanúsítványokat, még az népegészségügyi szervhez is be kell jelentkezni. Ha ténylegesen csak ezek a vállalkozások foglalkoznának hűtéstechnikával, akkor kicsi lenne a konkurencia. De egészen addig, amíg a szomszéd fényező ugyanúgy, mint én megvásárolhat – a fenti korlátozások betartása nélkül - egy hűtőközeget, addig nem túl sportszerű a piac.

Akkor mégis csak a minőséggel, a korrektséggel tudnak talpon maradni.

Igen. Csak az ügyfél meg nem tudja, hogy a másik helyen nem is javíthatnának klímát. Őt meg nem érdekli, hogy ott van-e egyáltalán engedélyük. Csak az árat nézi, nem kéri az igazolványt. De mi akkor is ragaszkodunk az elveinkhez, a minőséghez és a szakszerűséghez.

A NASA által kifejlesztett eljárást átvett csőkötéstechnika kizárólagos hazai forgalmazói

Az A/C Légkondicionáló és Járműhűtő Kft. volt az országban a második olyan cég, amely ilyen járműipari tevékenységet végezve megszerezte az ISO 9002-es minősítést. Javították már a fővárosi önkormányzat az autóit, klimatizálták már a határőrség járműveit is.

A Lokring csőkötések

A cég kereskedelmi tevékenységen belül hűtéstechnikai eszközöket, szerszámokat is forgalmaz, ezen belül is kiemelkedő a hűtőcsővezetékek csőkötéseire vonatkozó eljárás. A Lokring csőkötések érdekessége, hogy szintén az utóbbi időben a hűtéstechnikában rájöttek, hogy a 60-70 évvel ezelőtt alkalmazott hűtőközegek, természetesen hűtőanyagok az igazán jók, de ezek tűz- és robbanásveszélyesek. Ezeket szerelni, javítani emiatt eléggé veszélyes és nagy körültekintést igényel. Ekkor kezdtek gondolkodni azon, hogy miként lehetne a forrasztást és hegesztést kiküszöbölni. Átvettek egy eljárást, amit a NASA fejlesztette ki még a ’70-es években a világűrbeni munkák végzésére és ez került be a hűtéstechnikába. Az A/C Kft. pedig ezeknek a csőkötéseknek a kizárólagos magyarországi képviseletével és értékesítési jogaival rendelkezik

Kiemelt Partnereink