Beszállítók Meglovagolja az elektromos átállást a Hajdu

Meglovagolja az elektromos átállást a Hajdu

autopro.hu | 2022.04.27 16:23

Meglovagolja az elektromos átállást a Hajdu

Fotó: Hajdu Autotechnika

Az autóipari vállalat brutális növekedést ért el az elmúlt év során, amely realizálása izgalmakkal és kihívásokkal teli időszakot jelentett számukra. Az idei terveket tekintve, mennek előre a kijelölt úton, kiemelt figyelmet szentelve olyan új üzleteknek, amelyek elektromos járművekhez kapcsolódnak.

Hirdetés

A Hajdu Autotechnika Zrt. 2021-es évében egy dolog volt állandó, a változás, amelyhez kitűnően alkalmazkodott a vállalat a jelentős forgalomnövekedés mellett. Az autóipar átalakulása, a chiphiány, az átmeneti alkatrészhiányok mind-mind kihatottak termelésükre, ami miatt a volumenek olykor hektikusan alakultak. Ennek ellenére megtalálták a megfelelő itinert ahhoz, hogy működőképességük stabil maradjon és egy óriási, közel 50 százalékos növekedéssel, nyolcmilliárd forintos árbevételt realizáltak.

Nyitni kell más területek felé

Az autógyártók jelenlegi és jövőbeli modelljei egyértelműen az e-mobilitásra való áttérést mutatják, amivel párhuzamosan háttérbe szorulnak és egyre kisebb számban gördülnek majd le a gyártósorokról a hagyományos, belső égésű típusok.

A téglási gyártó fő profilját indulása óta a kipufogó alkatrészek, részegységek gyártása adta, ezekre viszont az elektromos autók térnyerésével egyre kisebb számban lesz szükség. „Tisztában vagyunk vele, hogy ez a szegmens folyamatosan veszít a jelentőségéből, viszont egy része pótalkatrészként meg is fog maradni. Üzleti stratégiánkat több éve meghatározza a hajtásfüggetlen projektek elnyerése és emellett persze, a nem autóipari kapcsolatok kialakítása. Jó iránynak tartjuk. Ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt év során több új vevővel sikerült szállítási szerződést kötnünk és jövőbe mutató kapcsolatokat kialakítanunk. Bízunk benne, hogy az idei évben is folytatódik a portfólióbővítés és további 2-3 céggel gyarapítjuk partnereink számát” – húzta alá Dedéné Novotni Anna, a vállalat vezérigazgatója.

Dedéné Novotni Anna, a Hajdu Autotechnika Zrt. vezérigazgatója

Dedéné Novotni Anna, a Hajdu Autotechnika Zrt. vezérigazgatója | Fotó: Hajdu Autotechnika Zrt.

Előállítanak alkatrészeket például hűtőegységekhez, tetőablakokhoz, de ülés- és kisebb karosszériaelemek is készülnek az üzemükben. A dinamikusan növekvő elektromos autók piacához szintén tudnak kapcsolódni gyártási és technológiai képességeikkel, a szerszámtervezéstől egészen a sorozatgyártásig véve a feladatokat.

A modern gyártócsarnokban 30 különböző adottságú présgép garantálja a folyamatos termelést, 25–630 tonnás hagyományos és szervo meghajtású présgépek, valamint 10–1250 tonnás hidraulikus prések. A prémium kategóriás gyártóberendezések nagy kubatúrájú, összetettebb és nagy darabszámú alkatrészek gyártására is lehetőséget adnak. A vállalat saját szerszámüzemmel rendelkezik, így a szerszámtervezés, gyártás, valamint karbantartás egy helyen valósul meg. Ennek köszönhetően nemcsak a projektek átfutási ideje rövidül, de biztosítva van a gyártás stabilitása is. A vállalat lézervágó képessége is tovább fejlődött egy Trumpf 7040 típusú lézervágó géppel, valamint a teljes folyamatukat végigkísérő, GOM szkennert is magába foglaló méréstechnikai eszköztárukat szintén bővítették egy több tengelyes koordináta mérőgéppel (CMM).

A siker kulcsa: a rugalmasság

Az ország keleti régiójában zajló nagyszabású járműipari fejlesztések biztosan jó alapot adnak a tervek megvalósításához. „Több évtizedes beszállítói tapasztalattal rendelkezünk, számos olyan neves autómárkába beépülő alkatrészt gyártunk, mint a BMW, a Mercedes vagy az Audi. Az idei év sem lesz egyszerű, a mellettünk zajló háború következményeként újabb anyagellátási problémákkal kell az iparág szereplőinek megküzdenie, amely nem csupán operatív feladatot jelent, de az értékesítési volumenre is hatással bír. Egy dolgot azonban biztosan megtanultunk az elmúlt két évben – rugalmasan kezelni a változásokat. Azt a leckét is fújjuk, hogy minden változás újabb lehetőséget rejt magában, amelyet ügyesen meg kell látni és meg kell ragadni. Ezen fogunk dolgozni ebben az évben is!” – emelte ki a vállalat vezetője.

Fotó: Hajdu Autotechnika

A 100 százalékban magyar magántulajdonban lévő Hajdu Autotechnika Zrt. hetvenéves tapasztalattal a háta mögött foglalkozik jellemzően autóipari alkatrészek, valamint fémmegmunkálással és lemezalakítással előállított részegységek gyártásával. Vállalják gyártóeszközök tervezését, kivitelezését, karbantartását is.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink