Beszállítók Leépíti gyöngyösi gyárát a Lear

Leépíti gyöngyösi gyárát a Lear

Kuthi Áron | 2018.12.07 18:31

Leépíti gyöngyösi gyárát a Lear

Bezárja közel 500 dolgozót foglalkoztató gyöngyösi gyárát a Lear Corporation Hungary Kft., a leépítések decemberben történnek meg.

Hirdetés

Az üzemben személyautókhoz való kábelkorbácsokat készítettek. A napi.hu idézi a céget, amely szerint nem nyereséges az üzletág, mert nagy a munkaerő-igénye, ezt az alacsony hozzáadott értéktartalmú kézi munkát nem lehet robotizálni. A dolgozókat átvette volna az amerikai cég gödöllői egysége, de a munkavállalók többsége nem akar az 50 kilométerre lévő üzemben dolgozni. Húsznál kicsivel több munkás vállalta csak az ingázást, a többiek az elbocsátás mellett döntöttek. A leépítési tervekről már májusban tudni lehetett.

Mint a lap írja, a magas munkaerő-költségek miatt a gyár az eddig Gyöngyösön működő munkafolyamatait Ukrajnába, Szerbiába és Romániába viszi. Az 1997-ben létrehozott gyár fénykorában, 2004-ben még 2200 embernek adott munkát. A munkavállalók nem félnek attól, hogy nem tudnak majd elhelyezkedni, hiszen a hevesi régióban rengeteg termelővállalat küzd létszámgondokkal, ezek nagy valószínűséggel fel fogják szippantani a munka nélkül maradó mintegy 500 embert.

A cég Móron az év elején zárta be üléshuzatgyártó telephelyét. A vállalat 2016-ban 642,6 millió eurónyi forgalmat bonyolított és 26,27 milliós adózott eredménnyel zárt. Gödöllőn kívül Győrben tart fenn gyárat a Lear, itt szintén 500 dolgozót foglalkoztatnak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink