Beszállítók Leépítésekbe kezd az egyik fő autóipari beszállító

Leépítésekbe kezd az egyik fő autóipari beszállító

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.20 12:19

Leépítésekbe kezd az egyik fő autóipari beszállító

Fotó: Forvia

A Forvia, amely a Stellantis, a Volkswagen, a Tesla és a Ford egyik fő beszállítója, a következő öt évben akár 10.000 munkahely leépítését is tervezi Európában. A hír napokkal azután érkezett, hogy a Continental nagy autóipari beszállító bejelentette, hogy szintén 7150 munkahelyet szüntet meg.

Hirdetés

A Forvia, a világ nyolcadik legnagyobb autóipari beszállítója, közölte, hogy 75.500 fős létszámát 13 százalékkal kívánja csökkenteni, többek között a Hella leányvállalatánál, amely világítástechnikai alkatrészeket gyárt az autókhoz. A Le Monde szerint mindez az új „EU-Forward" terv része, amelynek célja a költségek csökkentése és a versenyképesség növelése.

A Forvia 2023-ra 27,25 milliárd eurós árbevételt jelentett, szemben az egy évvel korábbi 24,57 milliárd euróval. A Covid óta visszatért a nyereséghez, de továbbra is folytatódott az eladósodása. A franciaországi Nanterre-i székhelyű vállalat többek között belső tereket, kipufogórendszereket és fényszórókat gyárt autókhoz.

A lépés része annak a tervnek, hogy csökkentse a Kínától való függőségét, ahol a vállalat eladásainak 27 százalékát és bevételeinek nagy részét termeli. A Forvia közölte, hogy Európa-szerte, nevezetesen Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Spanyolországban és a Csehországban munkahelyeket szüntet meg, de figyelmeztetett, hogy ez minden telephelyet érint.

A Forvia az idei évre 27,5 és 28,5 milliárd euró közötti árbevételt céloz meg – írja az Electrek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink