Beszállítók Küszöbön lehet az újabb német chipgyár bejelentése

Küszöbön lehet az újabb német chipgyár bejelentése

autopro.hu/V.M. | 2023.08.08 06:18

Küszöbön lehet az újabb német chipgyár bejelentése

Fotó: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

A tajvani TSMC igazgatótanácsa augusztus 8-án fogja megszavazni, hogy a vállalat a németországi Drezdában építse fel következő chipgyárát – derült ki hivatalosan meg nem erősített beszámolókból.

Hirdetés

A közelgő döntésről német kormányzati forrásokra hivatkozva beszámoló Handelsblatt szerint a német állam nem kevesebb, mint ötmilliárd euróval fogja támogatni az új üzem építését.

A világ legnagyobb szerződéses chipgyártójának számító TSMC 2021 óta folytat tárgyalásokat Szászország kormányával egy helyi félvezetőüzem építéséről. A gyárat a Reuters által is idézett források szerint a Bosch, az Infineon és az NXP partnerségében fogja működtetni a tajvani cég.

A források szerint miután az igazgatótanács hozzájárulását adta a beruházáshoz, a TSMC szándéknyilatkozatot ír alá Berlinnel a tervezett támogatásról, aminek folyósítását még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia.

Európába csalogatják a chipgyártókat

A bizottsági engedély megkapása mindazonáltal szinte biztosnak tűnik. Az EU kifejezett célja, hogy a chipválságból tanulva növelje saját félvezetőipari kapacitásait, ezáltal önállóbbá téve magát. A főként az autóiparnak chipeket készítő TSMC-üzem ezen céljához mindenképpen hozzásegítené a blokkot.

Más chipgyártók szintén igyekeznek kihasználni a kormányzati támogatásokat európai üzemek építéséhez, júniusban például az Intel 10 milliárd eurós német támogatást kapott Magdeburgban felépítendő egységéhez.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink