Beszállítók Külföldi munkaerő nélkül is nagyot bővült a maklári Bosch

Külföldi munkaerő nélkül is nagyot bővült a maklári Bosch

Pörge Béla | 2023.11.21 07:22

Külföldi munkaerő nélkül is nagyot bővült a maklári Bosch

Orosz Andrea, a Robert Bosch Automotive Steering Kft. személyzeti vezetője

Egyelőre nem foglalkoztat külföldieket a Robert Bosch Automotive Steering Kft. Makláron, de természetesen nem is zárkózik el ettől a lehetőségtől. A dolgozói buszjáratok bővítésével és a rugalmas, családbarát intézkedéseivel pár év alatt hatalmasat bővült a maklári Bosch. Orosz Andrea, a vállalat személyzeti vezetője adott interjút az autopro.hu-nak.

Hirdetés

- Milyen duális képzési programokban vesz rést a Robert Bosch Automotive Steering Kft.?

- Amikor először foglalkozni kezdtünk a duális képzés gondolatával, akkor csak egyetemi szinten gondolkodtunk, a fő partnerünk a Debreceni Egyetem volt - a környéken nem volt másik műszaki irányultságú egyetem. Azóta már partnerünk az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel (korábbi EKF) is.

A program első körében tizenegy hallgató vett részt gazdasági menedzsment és IT szakirányon, most pedig már mérnöki szakon is lehetőség van a duális képzésre. Míg a Debreceni Egyetemmel a mérnöki irányban jól tudunk együttműködni, addig az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel kötöttünk egy megállapodást, hogy indítsanak egy műszaki szakirányt, amire ebben a régióban szükség lehet.

Egyelőre az egri középiskolák irányába indultunk el, például karbantartói, CNC operátori képzéseket szeretnénk támogatni. Olyan iskolát keresünk, ami már rendelkezik az alapokkal, amikre nekünk a jövőben szükségünk lesz. Hosszútávú tervünk, hogy egy tréningközpontot létesítünk egy ilyen helyszínen. A miskolci telephelyen már van egy tréningközpontunk, ahol a jelenlegi munkavállalóinkat képezzük. Idén kezdtünk el projektszinten foglalkozni ezzel, megkerestük a potenciális jelölteket, megismerkedtünk a jogszabályi háttérrel és jövőre kezdenénk meg magát a programot.

- A helyi – egri, maklári és a környékbeli - munkaerőpiac mennyire nyújt lehetőséget a bővülésre?

- Amikor láttuk, hogy a projektjeink miatt növekednünk kell, akkor megvizsgáltuk a környék munkaerőpiaci helyzetét, ami bizony elég rosszul festett. Elemzéseink után kiderült, hogy viszonylag egyszerű ennek az oka: a normál, napi közlekedésbe csak gyengén volt bekötve a telephelyünk s környezete. A másik probléma az Eger-fókusz volt, miközben az Alföld Heves megyei része és a Tisza-tó környéke egy kiaknázatlan területnek bizonyult.

Ezek alapján előbb tíz, majd fokozatosan egyre több, mára 55 településsel kötöttük össze magunkat dolgozói buszjáratok segítségével. Ezzel együtt kicsit másfelé fordultunk Eger irányából az említett, kevésbé lefedett térség felé. Az elmúlt három évben – részben ennek köszönhetően – 700 új munkatársat tudtunk felvenni, kék- és fehérgalléros dolgozókat egyaránt.

Folyamatosan dolgozunk a régióba visszatérő olyan emberek bevonzásában is, akik esetleg már kipróbálták magukat külföldön, de a családjuk miatt visszatértek a környékre.

A kékgalléros dolgozóink egyébként nagyon jó toborzónak bizonyultak: többször előfordult, hogy egy településre először csak egy kisbuszra volt szükség dolgozói járatként, de pár hónap múlva már nagyobb buszt kellett küldeni, mert annyian jelentkeztek az első pár ember pozitív tapasztalatai után.

- Azóta is tart ez a bővülés?

- A sebessége lelassult, de ez inkább pozitív fejlemény számunkra. Akkor tudunk jó munkaerővel bővülni, ha van időnk a kiválasztásra. Nincs problémánk, egy munkaerő-közvetítővel együttműködünk, és mindig van egy előre meghatározott pool, amiből tudunk meríteni, amikor szükséges. A szakemberek iránti igényeket szintén a partnerünk segítségével fedjük le, vagy a belső képzéseink által.

- Alkalmaznak külföldi munkaerőt Makláron?

Jelenleg száz százalékban magyarországi munkaerővel dolgozunk, nincs tapasztalatunk a külföldi munkaerő alkalmazásában. Voltak már ötleteléseink ezen a téren az ukrán háború kirobbanásakor, szerettünk volna segíteni, de a munkavállalók számára Heves megye nem bizonyult kedvező környezetnek.

Természetesen figyeljük a harmadik országól származó munkaerő alkalmazásával kapcsolatos szabályozások alakulását, de egyelőre azt látjuk, hogy le tudjuk fedni a projektigényeket a régióból. Ha esetleg egy nagyobb projekt miatt mégis szükség lenne külföldi munkaerőre, akkor nem fogunk ettől elzárkózni – a projektek felfutása elsődleges prioritást élvez.

- A vállalat születésnapi rendezvényén tartott előadásában szó volt a makári Bosch nyújtotta sportolási lehetőségekről. Erről tudnak bővebben beszélni?

- Hobbiszinten több sportág is jelen van a dolgozók körében, először a focicsapat alakult meg, ami amatőr tornákon vesz részt. A futóklubunk a legnépszerűbb, a tagjai ráadásul komolyabb futóversenyeken is részt vesznek, ebben a vállaltunk is támogatja a futóinkat például az utazás, vagy a nevezési díj formájában. Idén vált aktívabbá a kerékpáros csapatunk, ők is amatőr versenyeken vesznek részt.

Vannak törekvések egy sportegyesület megalapítására akár a Bosch szintjén, akár telephelyi szinten – ezzel is a cég hírnevét erősítenék, közben a dolgozóinkat is támogatnánk az egészségesebb életvitelben.

- Milyen kapcsolatot ápol a vállalat Maklár településsel?

- Jó viszonyt ápolunk az önkormányzattal, de magával a faluval is – egymás életének a részesei vagyunk, havi rendszerességgel folytatunk egyeztetéseket. Maklár egy nagyon kis település, de évente több rendezvényen – ünnepségeken, főzőversenyeken – veszünk részt. A legbüszkébbek arra vagyunk, hogy több mint tíz éve szponzorként támogatjuk a száznál is több tagot számláló maklári ugróköteleseket. A csapat több Európa-bajnoki címmel rendelkezik, és világbajnokságokon vesz részt.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink