Beszállítók Betekintést nyertünk a maklári Bosch színfalai mögé

Betekintést nyertünk a maklári Bosch színfalai mögé

Pörge Béla | 2023.11.11 16:22

Betekintést nyertünk a maklári Bosch színfalai mögé

Fotó: Bosch

Bejártuk a személy- és tehergépjárművek kormányműveit gyártó Robert Bosch Automotive Steering Kft. maklári üzemét – megnéztük, hol és hogyan készülnek a jellemzően prémium autókba, valamint az európai haszongépjárművek mintegy nyolcvan százalékába szánt kormányok, kormányművek alkatrészei.

Hirdetés

Nemrégiben beszámoltunk róla, hogy fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli az idei évben a Robert Bosch Automotive Steering Kft. A jeles alkalomból sajtóeseményt és gyárbejárást is tartott a Bosch a helyszínen, a rendezvényen az autopro.hu is részt vett, így betekintést nyertünk a gyártási folyamatokba.

Természetesen mindent azért nem mutatott meg a Bosch, hiszen az autóipari beszállítókat szigorú szabályok kötik, nem beszélve arról, hogy az egyes folyamatok nem feltétlenül alkalmasak arra, hogy külső szemlélők járkáljanak a helyszínen. Ennek ellenére az üregeléstől kezdve a hőkezelésen át a finiselésig számos munkafolyamatot láthattunk – és láthatják ezeket Önök is a cikk végén található galériában.

Robotok és emberek közös munkája

A maklári üzem nem teljesen automatizált – mintegy 1700-an dolgoznak a gyárban -, ám bővelkedik robotokban. Számos munkafolyamatot végeznek robotok, egyes állomásokon a betöltést emberi munkaerő végzi, a többit már gépek. Van, ahol a nehéz súlyok vagy a pontosság miatt van szükség a robotokra, máshol a magas hőmérséklet okán, de a legtöbb esetben egész egyszerűen gyorsabban tudnak dolgozni a gépek, ráadásul a nap 24 órájában képesek erre, nincs szükségük szünetre.

Fotó: Bosch

A gyár érdekessége, hogy az elmúlt években a Bosch első emberei többször jártak itt, és a munkahelyi körülményeket globális szinten is pozitív példaként emlegetik a vállalaton belül.

A továbbiakban beszéljenek a képek, az alábbi galériában a szerző és a Bosch fényképei mutatják meg a maklári üzem belsejét, elsősorban a kormánymű egyik fő alkatrészének, a fogasléc előállításának a folyamatait mutatjuk be:

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink