Beszállítók Keményen kritizálta egy német miniszter a Continentalt

Keményen kritizálta egy német miniszter a Continentalt

autopro.hu/P.B. | 2020.09.22 16:20

Keményen kritizálta egy német miniszter a Continentalt

Fotó: Continental Press Releases

A német szövetségi munkaügyi miniszter, Hubertus Heil keményen kritizálta a Continental gyárbezárási és leépítési terveit. A miniszter ugyan elismerte, hogy az autóipart rendkívüli módon sújtja a koronavírus okozta válság, ám ennek ellenére nem tudja elfogadni a munkahelyek megszüntetését.

Ahogyan arról az autopro.hu korábban beszámolt, a Continental Aachenben található üzemének bezárását tervezi. A vállalat bejelentése szerint 2021 végéig az aacheni gumiabroncsgyárban végleg leállnak a gyártósorok. Az üzembezárás 1800 munkahelyet érint, melyek sorsáról még nem hoztak végleges döntést.

Hubertus Heil szerint a német állam a kurzarbeit rendszerével, valamint egyéb támogatásokkal sokat segített a nehéz helyzetben lévő iparágaknak, éppen ezért itt az ideje, hogy a nagyvállalatoknak is bizonyítsák szociális partnerségüket.

Bízok benne, hogy az autóipari vállalatok nem a korábbi leépítési terveiket jelentik be most, a válságra hivatkozva – tette hozzá a miniszter.

Több tízezer német állás lehet veszélyben

A koronavírus-járvány miatti átalakítások miatt a Continentalnál 30 ezer munkahely lehet veszélyben, ebből 13 ezer munkahely Németországban található, 1800 pedig az említett aacheni üzemben. Emellett más autóipari vállalatok is nehéz helyzetben vannak, így rengeteg német állás lehet veszélyben.

Heil a Continental mellett az MAN-t is figyelmeztette, hogy ne szüntesse be a gyártás a Volkswagen Csoport salzgitteri telephelyén. Az MAN tervei szerint 9500 munkahelyet szüntet meg 2023-ig, ezzel 1,8 milliárd eurót takarítana meg – írja az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink