Beszállítók Kártérítést fizet a Takata

Kártérítést fizet a Takata

autopro.hu/B.B. | 2017.12.13 08:37

Kártérítést fizet a Takata

850 millió dolláros kártérítési alapot hozott létre a légzsákválsággal sújtott japán beszállító, akár ötven gyártó is részesülhet kisebb-nagyobb összegben.

Hirdetés

Igaz, az autóipar történetének eddigi legnagyobb visszahívása költségeinek teljes visszatérítése lehetetlen küldetésnek látszik, most mégis egy nagyobb összegű kártérítésre készülhetnek a közvetve érintett autógyártók. Ehhez a Takata 850 millió dollár (nagyjából 225 milliárd forint) értékben hozott létre kártérítési alapot, írja az Automobilwoche.

A kifizetésekben azok az autógyártók részesülhetnek, melyek beszerelték modelljeikbe az idővel életveszélyessé váló légzsákaktiváló tölteteket, majd azok miatt visszahívások lebonyolítására kényszerültek.

A csődközeli helyzetbe került Takata és az USA hatóságai között közvetítő Eric D. Green elmondta, ötvennél is több autógyártót értesített az alap létrehozásáról. Greennek a kártérítések szétosztásában is nagy szerepe lesz, az alap összegének jogosultak közötti felosztását egy amerikai bíróság javarészt az ő döntései alapján végzi majd el.

Várhatóan létrehoznak majd egy hasonló alapot azon a magánszemélyek számára is, akik a hibás légzsákok miatt sérültek meg, vagy vesztették el egy hozzátartozójukat.

A Takata légzsákbotrányában szinte a világ összes autógyártója érintett volt. A hiba százmilliónál is több légzsákalkatrész esetében merült fel, ezek nagy része, nagyjából hetven százaléka az Egyesült Államokban. Az ügy következtében a beszállító csődvédelmet kért, ezt követően pedig felvásárolta a Key Safety Systems. Az ügyről bővebben itt és itt írtunk.

Kiemelt Partnereink