Beszállítók Jó negyedéve volt a thyssenkruppnak

Jó negyedéve volt a thyssenkruppnak

autopro.hu/P.B. | 2021.08.13 13:23

Jó negyedéve volt a thyssenkruppnak

Fotó: MTI

A thyssenkrupp ipari és acélipari konszern üzleti évének harmadik negyedében folytatta fellendülését. A beérkező megrendelések, az eladások és a bevételek is észrevehetően javultak az előző évhez képest, igaz, a 2020-as esztendő a járvány miatt különösen gyenge volt.

Hirdetés

A vállalat profitált az ipari kereslet folyamatos fellendüléséből és a szerkezetátalakítási programjából is, amely továbbra is érezteti hatását. Az acélipari részleg magas nyersanyagárait, valamint a beszállítói üzletág szűk keresztmetszetei megakadályozták az ennél is jobb eredményt. A korábbi éves előrejelzést megerősítette a vállalat.

A vezérigazgató, Martina Merz szerint a gazdasági környezet és a körülmények továbbra is rendkívüli kihívást jelentenek, de ami a thyssenkruppon múlik, azt a vállalat megoldja. A vállalat üzleti évének harmadik negyedévében (június végéig) a beérkező megrendelések majdnem megkétszereződtek a tavalyi évhez képest, és elérték a 8,8 milliárd eurót. Az értékesítés 51 százalékkal 8,7 milliárd euróra nőtt. A korrigált működési eredmény (EBIT) jelentősen javult, 266 millió euróra.

Az elemzők valamivel kevesebbet vártak a működési eredményre. Az üzemi adatok a most is létező üzletágakra vonatkoznak, azaz a tavaly nyáron eladott liftrészleg nélkül kell számolni a nyereséget. Ami a legfontosabb: idén 125 millió euró nyereséggel zárta harmadik negyedévét a cég az előző évi 678 millió eurós veszteség után.

Minden terület pozitív mérleggel zárt

Minden terület hozzájárult a növekedéshez: a kereskedelmi üzletág különösen jól fejlődött az acélárak meredek emelkedésének köszönhetően. Maga az acélipari ágazat is profitált a növekvő keresletből, ám itt a korrigált üzemi eredmény jóval alatta maradt az elemzők becsléseinek, mert a növekedést lelassította a nyersanyagárak meredek emelkedése - a hosszú távú szerződéseknek köszönhetően a thyssenkrupp csak késéssel tudta a magasabb árakat áthárítani ügyfeleire.

Az acélrészleg harmadik negyedévben tapasztalt jelentős javulása azt is megmutatta, hogy jó úton járunk - magyarázta Klaus Keysberg pénzügyi igazgató.

A thyssenkrupp is megérzi a chiphiányt

A növekedés lelassult a vállalat autóipari beszállítói üzletágban – főleg a félvezetők hiánya és a különböző alapanyagok, alkatrészek szállítási idejének szűk keresztmetszetei miatt, de emellett az anyagok és a logisztika költségei is növekedtek.

Ennek ellenére a divízió jelentősen növelni tudta az árbevételét és a bevételét is. A thyssenkrupp szerint a félvezetőhiány valószínűleg hatással lesz a negyedik negyedévre is, és továbbra is nehezíti az üzleti életet.

Kiemelt Partnereink