Beszállítók Ismét termel a tűzben megsérült japán chipgyár

Ismét termel a tűzben megsérült japán chipgyár

autopro.hu/V.M. | 2021.04.19 09:23

Ismét termel a tűzben megsérült japán chipgyár

Fotó: Renesas Electronics

Április 17-től kezdődően ismét termel a Renesas Electronics tűzkárokat szenvedett, autóipari mikrochipeket gyártó japán üzeme. Ez mindenképpen jó hír a chiphiánnyal küzdő autógyártóknak, a termelés azonban még sokára folyhat újra teljes kapacitással.

A Tokiótól észak-keletre fekvő Naka városában lévő üzemben négy héttel korábban ütött ki tűz egy elektronikai meghibásodás következtében. A tűz hatszáz négyzetméteren pusztított, megsemmisítve 23 gépet, a chipek alapjául szolgáló félvezető lapkák megmunkálására szolgáló, alacsony részecskekoncentrációjú tisztatérbe pedig füst áramlott.

Április végére a termelés félkapacitáson fog folyni, a teljes kapacitás-kihasználtságra azonban még további hetven napot kell várni azután – közölte egy online sajtótájékoztatón a Renesas vezérigazgatója, Hidetoshi Shibata.

A Renesas az autóipari chipek közel harmadát állítja elő. A japán üzem kiesése márciusban újabb csapásként érte az autógyártókat, akik termelését már hónapok óta akadályozza a félvezető komponensek hiánya.

Shibata azt is elmondta, hogy az üzemüket új tűzoltó berendezésekkel látják el, hogy a jövőben megelőzhessék a hasonló eseteket – számolt be a Reuters.

Kiemelt Partnereink