Beszállítók Intelligens elektronikát integrál gumiba a Continental

Intelligens elektronikát integrál gumiba a Continental

autopro.hu/D.Á. | 2021.09.13 04:20

Intelligens elektronikát integrál gumiba a Continental

Fotó: Continental

Eddig viszonylag egyszerű volt meghatározni egy-egy gumi vagy műanyag alkatrész szerepét egy rendszerben, ma már azonban ezek a mechanikai alkatrészek is okos, digitális tulajdonságokkal ruházhatók fel. Gumiba ágyazott nyomtatott áramkörökkel kísérletezik a Continental kutatóinak egy csoportja.

Hirdetés

Gyors tervezések és tesztelések egymásutánjából áll a rugalmas kutatói munka a Continental Funkcionális Nyomtatási Technológiai Központjában, a németországi Freiburgban. A központ így közel van olyan technológiai partnerekhez, mint a napenergiával foglalkozó Fraunhofer ISE, a mikrorendszerekkel foglalkozó szereplőket összesítő microTEC Südwest, vagy a Karlsruhei Műszaki Egyetem. A startupokat idéző légkörben dolgozó csoport az eddig csak mechanikai funkciókat ellátó gumi és műanyag alkatrészeket igyekszik intelligens, szenzoros technológiákkal felruházni, digitalizálni. Tim Wolfer projektmenedzser a funkcionális áramkörnyomtatás témakörével már doktori disszertációjában is foglalkozott, így tudása különösen hasznos a Continental kutatásaihoz.

A szakember egyik fő projektje a sensIC névre hallgat, és elektromos autók vezetékeibe integrált, nyomtatott áramkörökre épülő szenzoros technológiával foglalkozik, különös tekintettel az akkumulátorok termikus vezérlésének vezetékeiben elhelyezett, hőmérsékletet mérő szenzoraira. A freiburgi kutatóközpont számos hasonló projektet futtat. A 2,9 millió eurós állami támogatást is élvező sensIC például három évig működik majd.

Minél többféle alkalmazásban

Wolfer szerint elméletben bármilyen téren alkalmazhatók nyomtatott áramkörök, végtelen lehetséges termék van. Ez az elképzelés jól illik a Continental filozófiájába, miszerint egyre intelligensebb termékeket kell alkotni, melyek segítségével új üzleti modellek és mobilitási szolgáltatások fejleszthetők. A sensIC projekt célja a gumiba nyomtatott elektronika minél szélesebb körű alkalmazási lehetőségeinek felderítése, és a gyártási költségek mérséklése. A vezetékek példája csak egy a sok közül – ha működik, a technológia helyet kaphat légrugókban, szíjakban, futószalagokban és gumiabroncsokban is, tehát Wolfer és csapatának feladata a technológia kiterjesztése a Continental minél több területére.

Fókuszban a gyárthatóság

A projektet Wolfer a területe zászlóshajójának nevezte. A kutatók által használt áramkörnyomtatási technológia rendkívül termelékeny, nagy felületeket képes kialakítani olcsón. Kiemelt szempont a biztonság is, így különböző védelmi rendszerek is készülnek illetéktelen manipuláció ellen. A legnagyobb kihívást nem az innovatív megoldások laboratóriumi kikísérletezése jelenti, hanem a nagy léptékű gyárthatóság megvalósítása a Continental hamburgi gyárában. A finom, érzékeny rendszerek, például egy szilícium mikrochip ipari léptékű gyártása során előfordulhatnak többek között hőtágulási, eltérő nyomásból és hőmérsékletből adódó vagy oldószerekkel kapcsolatos problémák, amiket orvosolni kellene. Wolfnak és csapatának ezt megelőzendő már a projekt legelején, pontosan meg kellett becsülnie a sorozatgyártott termékekkel támasztott technikai elvárásokat, és azoknak megfelelően kellett megválasztani a megfelelő anyagokat és dizájnt. A tervek működtek, a projekt ma már gördülékenyen fut.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken.

Kiemelt Partnereink