Beszállítók Így hozza közelebb a hidrogénes autókat a Schaeffler

Így hozza közelebb a hidrogénes autókat a Schaeffler

autopro.hu/P.B. | 2023.08.21 14:20

Így hozza közelebb a hidrogénes autókat a Schaeffler

Fotó: Schaeffler

A Schaeffler bemutatta a bipoláris lemezek új generációját a PEM (protonáteresztő vagy protoncserélő membrános) hidrogén üzemanyagcellákhoz. A lemezek kialakítása nagyüzemi gyártásra van optimalizálva, és új bevonási eljárást alkalmaznak a különösen hosszú élettartam érdekében.

A Schaeffler közlése szerint az ezekkel a lemezekkel felszerelt üzemanyagcellák körülbelül 20 százalékkal nagyobb teljesítménysűrűséget érnek el, mint az előző generációs cellák. A Schaeffler jelenleg egy herzogenaurachi kísérleti üzemben gyártja a lemezeket prototípusokhoz és kis sorozatokhoz a járműgyártók számára. A kétpólusú lemezeket 2024 elejétől a franciaországi Haguenauban, a Symbióval alapított Innoplat vegyesvállalatban fogják gyártani lényegesen nagyobb mennyiségben.

A bipoláris lemezek fontos funkciót töltenek be az üzemanyagcellában, ezek segítségével lehetőség van rá, hogy hidrogén és a levegő oxigénjének felhasználásával elektromos áramot állítsunk elő. Anyagát tekintve az eddigi bipoláris lemezek fémből készültek és mivel az erőforrás mellékterméke víz, ezért ezek az anyagok rövid időn belül korrodálnak. Az optimalizálás főként a lemezek kisebbre és könnyebbé tételére irányul, miközben javítja az adott feladathoz szükséges tulajdonságokat.

A járművek üzemanyagcella-kötegében több száz bipoláris lemezt és membránelektróda-egységet (MEA) felváltva egymásra helyeznek. Ebben a kompozitban a lemezek a köteg tömegének akár 80 százalékát és a köteg térfogatának legfeljebb 65 százalékát teszik ki. A Schaeffler szerint egy 140 kilowattos köteghez akár 400 ilyen cellakompozitot is egymásra raknak.

Innovatív megoldással lesznek hatékonyabbak a cellák

„A Schaeffler olyan innovatív kialakítást fejlesztett ki, amely optimálisan kihasználja a lemez felületét” – mondja Jochen Schröder, a Schaeffler E-Mobility részlegének vezetője, hozzátéve, hogy minél finomabb és pontosabb a szerkezet a bipoláris lemezen, annál hatékonyabb a lemez.

Azonban a „minél finomabb és precízebb a szerkezetek a bipoláris lemezeken” bonyolultabbá teszik a gyártást.

A termelés és az energiasűrűség mellett a Schaeffler a bevonatrendszert „egy másik egyedi tulajdonságnak” tekinti. A beszállító több nagy teljesítményű bevonatrendszert fejlesztett ki bipoláris lemezekhez, amelyek – a vevő kívánsága szerint – a különösen magas élettartamot, a lehető legalacsonyabb karbonlábnyomot vagy az optimalizált ár-teljesítmény arányt célozzák.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink