Beszállítók Guruló mobiltelefon vagy „nagyképű” okosautó?

Guruló mobiltelefon vagy „nagyképű” okosautó?

autopro.hu | 2020.09.17 07:23

Guruló mobiltelefon vagy „nagyképű” okosautó?

Fotó: tesa

Az okostelefonok elterjedésével együtt járó kommunikációs forradalom a járművek szórakoztató és önvezetési rendszereit is alapjaiban változtatta meg az elmúlt években. Informatikai elvárásaink a ma járműveivel szemben olyan szintre kerültek, hogy sok szakértő szerint a járművásárlás során kiemelt szempontjává válik annak kommunikációs felszereltsége.

Az érintőképernyős médiarendszer, az intelligens szélvédő lehetővé teszik, hogy a csúcsszoftverek segítségével az emberek és autóik soha nem tapasztalt szinten, zökkenőmentesen kommunikálhatnak. A járműveink kormányozzák magukat az országúton és figyelmeztetnek minket, ha elbóbiskolunk vagy ha túl közel kerülünk az előttünk haladó járműhöz, vagy éppen a fontos kijárathoz. Egy ujjmozdulattal felügyelhetjük járművünk belső működését, részletes motordiagnózist adva, technikusokat vagy közúti segítséget hívhatunk.

Ívelt kijelzők vagy érintőképernyők, teljesen hálózatba kötött működése és a szenzorok széles körű használata – mindez nem csak az okostelefonoknál és tableteknél játszik fontos szerepet. A járművekbe szerelt infotainment- és támogató rendszerekkel ugyanilyen magas az elvárásunk.

Természetesen, amikor informatikai csúcstechnológiát képviselő eszközök kerülnek a járműbe, akkor a beszerelés módjának is csúcstechnológiát kell képviselnie. Gondoljuk meg, milyen terhelés éri mobiltelefonunkat normál használat közben és mennyivel erősebb rezgések és feszültségek hatását kell elviselni az eszközöknek egy járműben? Ahogy az okostelefonnál, itt sem használhatóak minden esetben a mechanikus kötőelemek.

Jármy András, a tesa autóiparért felelős vezetője.

Jármy András, a tesa autóiparért felelős vezetője.

Milyen szerepet vállalhat a tesa ebben a fejlődésben? Erről kérdeztük Jármy Andrást, a tesa autóiparért felelős vezetőjét.

A tesa az autóipar és az elektronikai ipar területén szerzett tapasztalatainak köszönhetően megbízható partner a jövő autójának digitalizálását és elektronikai felszerelését célzó innovációk terén. Az alkatrészek rögzítése mellett funkcionális ragasztószalagok is találhatók termékeink között, amelyek további feladatokat is képesek betölteni, például optikailag átlátszó kijelzőragasztás (OCA), árnyékolás, szigetelés, elektromos vezetőképesség és egyéb funkciók.

A multimédiás rendszerektől a többcélú eszközökön keresztül egészen az intelligens vezérlésig, a tesa támogatást nyújt a hálózatba kapcsolt vezetőfülke koncepciójában és kialakításában. Termékeink ennek során nagy szabadságot engednek a dizájn területén, és csúcsminőséget biztosítanak a végfelhasználó számára.

Van megoldás a mechanikus kötőelemek elhagyására az infotainment eszközök beszerelésénél?

A tesa® ACX Plus termékskála akrilhabjai nagy ragasztóerejükkel feleslegessé teszik a kijelzők felszerelésénél eddig alkalmazott mechanikus kötőelemeket. A hab ragasztószalagok további előnye, hogy kompenzálják az egyes alkatrészek kényszerű gyártási eltéréseit továbbá, lehetővé teszik különböző hőtágulású anyagok rögzítését, felületi roncsolás nélkül köszönhetően az ACX Plus viszkoelaszticitásának. A kialakítás szabadságához tartozik a legkülönfélébb anyagok kombinációja is. A tesa® ACX Plus termékskála akrilhabjaival biztonságosan és tartósan ragaszthatunk egymáshoz poláris és apoláris felületeket is.

Milyen megoldásuk van a ragasztásnál a kijelzők képminőségének megőrzésére?

A modern kijelzők és műszerfalak hibátlan képminőségükkel mindenkit lenyűgöznek. A tesa optikailag átlátszó ragasztószalagjaival (OCA) a jelzőegységek egyes rétegei tartósan és szilárdan laminálhatók, ráadásul az élesség vagy a fényerő sem csökken. Mindeközben a dizájn és a kialakítás szabadságát nem korlátozza semmi, ezzel a módszerrel még integrált ívelt kijelzők is ragaszthatók. A OCA eljárással szemben a ragasztószalag használata komoly előnyöket jelent a munkavégzés és alkalmazás során. A ragasztószalagok magas kohéziója alacsony gázkibocsátást és a buborékmentességet is garantálja. Így az érzékeny elektronika biztonságosan védve van a vízpárával szemben, és a képernyő megjelenítési minősége sem romlik.

Az érzékeny felületek védelme érdekében, valamint azért, hogy a végfelhasználónak teljesen új terméket nyújthassanak a gyártók, ideiglenes felületvédelem céljára is kínál ragasztási megoldásokat a tesa. Így az értékes kijelzők és felületek hatékonyan védhetők, és elkerülhetők az új járművekkel kapcsolatos költséges reklamációk.

Kiemelt Partnereink