Beszállítók Gödri István: Megrendeléseink kilencvenkét százaléka ötven darab alatti tétel

Gödri István: Megrendeléseink kilencvenkét százaléka ötven darab alatti tétel

autopro.hu/P.M. | 2018.03.26 10:30

Gödri István: Megrendeléseink kilencvenkét százaléka ötven darab alatti tétel

Évértékelő sajtótájékoztató keretében foglalta össze cégünk múlt évi eredményeit és jubileumi eseményeit Gödri István, az Aventics Hungary ügyvezető igazgatója.

Közlése szerint 2017-et 15,6%-os növekedéssel, 20,8 milliárd forint teljes árbevétellel zárta az üzem. Az elmúlt évben 4,4 millió darab késztermék készült Egerben, ahol jellemzően az ipari automatizálási, élelmiszer- és csomagolóipari, valamint a vasúti- és tömegközlekedési területek megrendelései számítottak a legerősebbnek 2017 gyártási adatai alapján.

– Fontos hangsúlyozni, hogy mi nem egy tömeggyártó cég vagyunk. Csaknem harmincezer féle alapanyagot és alkatrészt használunk fel gyártásunk során, amelyet több mint hatszáz beszállítótól vásárolunk, és ebből több mint húszezer féle, gyakran egyedi vevői igények szerint előállított, sokszor több paraméterében is konfigurálható készterméket állítunk elő. Megrendeléseink kilencvenkét százaléka ötven darab alatti tétel. Ezt a sokszínűséget csak folyamatos innovációval, szabványosítással, digitalizációval lehet kezelni. Ezen törekvéseinknek köszönhető, hogy bár folyamatosan növekszünk – például komplett gyártósorok Svédországból, Németországból vagy Franciaországból történő áttelepítésének köszönhetően – jelenleg mégis jelentős szabad terület áll rendelkezésre gyárunkban.

A magyar piaci értékesítés közel 1 milliárd forint bevételt ért el, ami 5,2%-os növekedést jelent a megelőző év eredményéhez képest. Az értékesítő-mérnök munkatársak több mint 1500 ügyféllátogatásának köszönhetően 7%-ra növekedett az új ügyfelek aránya a magyarországi termékértékesítésben. A hazai értékesítésből származó bevétel a 4,63 százalékát tette ki a gyár teljes árbevételének egy olyan kötött szegmensben, ahol az ipari automatizálás területén gyakran a végfelhasználók határozzák meg a beépülő komponenseket.

Miközben az Aventics árbevétele 2016-ról 2017-re közel 16%-kal nőtt, a dolgozói létszám ezzel nem egyenes arányban, mindössze 11%-kal bővült, amely az automatizálás és a hatékonyság-növelés terén elért eredményeknek köszönhető. Az egri pneumatika üzemben jelenleg 545-en dolgoznak.

– Jelenleg tizenkilenc mérnök dolgozik a fejlesztési osztályon, ami a feladatok bővülésével várhatóan tovább növekszik majd. Ezek között első helyen minden, Magyarországon gyártott Aventics termék fejlesztési feladatának és felelősségének Egerbe hozataláról lehet szó 2018-ban. Ezt az idei évben a termék-áttervezések és ráncfelvarrások tevékenységek megkezdése jelenti, a későbbiekben pedig a saját termékek és vevőspecifikus megoldások kialakítása követi majd.

A termékek és szolgáltatások területén a standard igények kiszolgálása mellett, az Ipar 4.0 irányelvei mentén mozdultak el a rendszerszintű megoldások irányába. Az új adatgyűjtő egységnek (Smart Pneumatics Monitor, azaz SPM modul) köszönhetően például már folyamatos rendszerállapot jelentéseket érhetnek el a gépgyártók a hatásfok, a levegő-felhasználás, illetve különböző, akár potenciális veszteséget is jelentő paraméterek észlelése és kezelése mellett. Külön figyelmet kapnak majd a következő években a levegőfogyasztást érintő szolgáltatások is, illetve 2018 második felében élesítik az Aventics új online webshopját Magyarországon, mellyel a vállalatunk célja az iparági szereplők magas színvonalú s minél gyorsabb kiszolgálása.

Kiemelt Partnereink