Beszállítók Ez történt a járműiparban a hatodik héten

Ez történt a járműiparban a hatodik héten

Biró Csongor | 2014.02.07 13:22

Ez történt a járműiparban a hatodik héten

Február első hetét az újabb rezsicsökkentés, a hullámzó forint, politikai botrányok, a paksi pénzügyi alku és autóipari megállapodások mozgatták.

Hirdetés

Deficit
75,4 milliárd forintos hiánnyal indította az évet a költségvetés, ami az éves 984 milliárdos előirányzat 7,7 százaléka. Varga Mihály miniszter szerint ez az adat megfelel a várakozásoknak. A forint árfolyamváltozása miatt nem kell az idei költségvetést módosítani, idén is kézben tartja az államháztartás folyamatait a kormány, a hiány 3 százalék alatt lesz, a kormány arra számít, a piacok átmeneti ingadozás után meg fognak nyugodni - mondta Varga Mihály. Tovább bővíti exportélénkítési hitelprogramját (ehp) a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank), az erről szóló együttműködési megállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója írta alá 12 hitelintézettel. A hitelkeret megállapodáshoz csatlakozott a Budapest Bank, a CIB, a Commerzbank, az Erste, a Gránit Bank, a K&H Bank, az MKB, az OTP, a Raiffeisen, a Sberbank Magyarország, a Takarékbank és az UniCredit, vagyis ezeken a hitelintézeteken keresztül érhető majd el az Eximbank konstrukciója.

Forint
A múlt héten megroggyant forint ezen a héten nem zuhant mélyebbre, ám folyamatos hullámzás jellemezte a mozgását. Miután kiderült, hogy az EKB szinten tartja az irányadó kamatot és a nulla százalékos betéti rátát, a forint gyengülni kezdett, majd jött az újabb visszaerősödés. A szakértők szerint stabilan 300-as szint feletti árfolyamok jönnek, de átmenetileg 320 forint feletti euróárfolyam sem kizárt. Az MNB kamatvágás lehetséges végét illetően még mindig sok a kérdőjel, londoni elemzők úgy vélik, az alapkamat 2,5 százalékig is csökkenhet. Az MNB a legújabb stressztesztek alapján azt a nézetet vallja, hogy a legutóbbi csúcsértéknél sokkal gyengébb forintárfolyam lenne csak káros a pénzügyi stabilitásra. Elemzők szerint a jegybank stratégiája kamatemelés lehet, ha a forint 340 forint/euró fölé gyengül, de normalizálódó piaci kondíciók közepette, ha lehetséges, folytja a kamatcsökkentéseket.

Optimizmus
A vállalkozások a következő egy évre átlagosan 5,3 százalékos árbevétel és 2,6 százalékos profitnövekedést várnak. A pénzügyek jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások a legoptimistábbak. Mindemellett közel került egymáshoz a vevői és szállítói számlák teljesítésének határideje, így csökkentve a finanszírozandó időtávot, ami javíthatja a cégek likviditási helyzetét – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból. A kkv-k többsége (51%) továbbra is 0-6 százalék közötti árbevétel növekedéssel számol, azonban egyre több cég (34%) ennél nagyobb árbevétel növekedést prognosztizál. Az árbevétel csökkenéssel kalkuláló cégek aránya (15%) nem változott az előző negyedévhez képest. A növekedésre és a munkahelyteremtésre koncentrálnak a világ autógyártói a következő időszakban – ez derül ki az Ernst&Young (EY) globális iparági felméréséből.

Ipari termelés
2013 decemberében az ipari kibocsátás 6,8 százalékkal, a munkanaphatástól megtisztított index 4,4 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index decemberben 1,9 százalékkal csökkent. Éves szinten 2013-ban 1,4 százalékos volt a bővülés 2012-höz képest. Szintén jó hír, hogy a decemberi kiskereskedelmi forgalom 1,8 százalékkal növekedett, ami ellentétes az eurózóna 1,5 százalékos csökkenésével. Az elmúlt évben az export 2,5, és az import 1,8 százalékos növekedésének eredőjeként 7,271 milliárd euró lett a külkereskedelmi mérleg többlete, 617 millió euróval több, mint az előző évben - jelentette előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Növelte gyártási előrejelzéseit a Magyar Suzuki Zrt.

Új gumigyártó
A Hankook, a Bridgestone és a Michelin mellé újabb gumigyártó érkezhet Magyarországra a Financial Times szerint. Az Apollo Tyres indiai gumiabroncsgyártó vállalat az Egyesült Államok és Kína helyett inkább Kelet-Európára és Délkelet-Ázsiára fókuszál, két új gyárat is építene ezekben a régiókban. A lap szerint a két gyár közül az egyik Magyarországon épülne fel. A társaság 2008-ban már egyszer előkészítette egy magyarországi gyár felépítését Gyöngyösön, ám akkor meghiúsult a fejlesztés.

Bankok
Több tényező együttes hatásának eredményeként – az előzetes adatok szerint – több tízmilliárdos nagyságrendű nyereséggel zárta a tavalyi évet a jegybank, amelynek 2012 decemberi prognózisa még 203 milliárd forintos veszteséget irányzott elő a 2013-as évre. Az FHB Jelzálogbank Nyrt. 25 százalékos közvetlen részesedést szerzett a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.-ben (MTBV) - közölte az FHB a Budapesti Értéktőzsde honlapján rendkívüli tájékoztatóban. A közlemény szerint az MTBV 252 millió forint névértékű alaptőke-emeléssel jutott a 25 százalékos részesedéshez. Az Intesa Sanpaolo 2014 áprilisában Simák Pált nevezi ki a bankcsoport magyarországi érdekeltsége, a CIB Bank igazgatósági elnökévé és vezérigazgatójává. Simák Pál a bejelentés előtt az egyik legnagyobb magyarországi pénzintézet, az MKB Bank elnök-vezérigazgatójaként dolgozott.

Járműipari csúcs
Az autógyártás a magyar ipar zászlóshajója, Magyarország az európai járműgyártás egyik fellegvárává vált - mondta a 200 gyártó és beszállító cég részvételével megtartott első hazai járműipari csúcstalálkozón Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági államtitkár. A Magyarországon működő 712 járműipari vállalkozás 115,7 ezer főnek ad munkát. 39 vállalattal kötött stratégiai megállapodást a kormány, ebből 13 járműipari cég. További járműipari adatokat beszámolónkban olvashatnak.

Gyártók

Fokozzák a termelést Kecskeméten

Sikerekről is beszámolt éves jelentésében a Daimler. A német prémium autógyártó a negyedik negyedévben 9 százalékkal több gépjárművet értékesített, 651 ezer kocsival többet, mint egy évvel korábban. Az A- és a Kecskeméten is gyártott B-osztály, valamint a kizárólag nálunk összeszerelt CLA értékesítései és kiváló amerikai bevezetése nagyba hozzájárultak a társaság sikeréhez. A cég a kompakt prémium szegmensben több mint 64 százalékos növekedést tudott elérni. A tavalyi mintegy 161 ezer darab után az idén 200 ezer autó gyártását tervezi Esztergomban a Magyar Suzuki Zrt. - mondta a HITA járműipari szakmai napján Urbán László, a cég vezérigazgató-helyettese. Felpörög a hazai autógyártás, az Audi 125 ezer kocsi tervez, a Mercedes 100 ezret, a Suzuki 200 ezret. Ez a 2012-es dupláját jelenti, 2013-hoz képest pedig több, mint százezerrel több. Hírt adtunk az autopro.hu-n, hogy bekerült az Opel Astra kínálatába is a takarékos szentgotthárdi dízelmotor. Megtartotta idei első ülését az MGSZ, Pintér István elnökletével megtárgyalta és értékelte a szövetség 2013-as évét, ismertette a pénzügyi helyzetét és felvázolta a 2014-ben tervezett feladatokat, intézkedéseket, terveket.

Beszállítók
A hétre is jutott a jó autóipari hírekből, a nagyatádi Büttner Kft. 433 millió forintos európai uniós támogatást kapott a fejlesztésekhez. Másfél milliárd forintot meghaladó csapágyipari fejlesztés fejeződött be európai uniós támogatással a FAG Magyarország Kft. debreceni gyárában - közölte a cég. A német Schaeffler csoport a gördülőcsapágyak és a tengelykapcsolók vezető gyártójaként, valamint a nemzetközi autógyártók sikeres partnereként 76 ezer munkatársat foglalkoztat világszerte 180 telephelyen. Három legerősebb márkája az INA, a FAG és a LUK. A magyar beszállítók hányadának növelésére tett ígéretet a Knorr-Bremse vezetősége, amikor Budapesten aláírták a magyar kormánnyal kötött stratégiai megállapodást. A megállapodás aláírása után felavatták a Knorr-Bremse új tesztkamráját, amelyben mínusz 75 fokon vizsgálják a fékeket. 2016 végéig szóló szállítási megállapodást írt alá a Rába Jármű Kft. Európa egyik vezető építőipari-jármű gyártójával, a Joseph Vögele AG-vel. A Rába új beszállítóként nyerte el a továbbfejlesztett aszfaltozó gépek alvázainak gyártási jogát. Keszte Róberttel készített interjúnkban a Continental ügyvezetője elmondta, hogy ki lehet a nagy német vállalat beszállítója. Ülésfűtéseket és szellőztetést gyárt egy magyarországi vállalkozás szinte az összes prémium gyártó számára, cikkünkben bemutatjuk a W.E.T.-t.

Oktatás
A hazai járműipari képzés, kutatás és fejlesztés helyzetéről és jövőjéről tartottak konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia székházában az év első hónapjának utolsó napján. Az autopro.hu részt vett a rangos eseményen, ahol többek között Pálinkás Józseffel, Barsiné Pataky Etelkával készítettünk interjút, de rendhagyó módon egy asztalhoz ültettük a mérnökképzésben érdekelt egyetemek rektorait is.

Kiemelt Partnereink